Kisgyerek

Tippek, ha már az egész család kidőlt

Ha a gyerekeid lebetegszenek, annál már csak az a rosszabb, ha te magad is elkapod a fertőzést. Hiszen akkor ki fogja őket ellátni, ki tesz meg mindent a mielőbbi gyógyulásért?
2020. Január 16.
Az anyukának, akinek az egész családja lebetegedett - beleértve őt magát is (Fotó: iStock)

A kisbabádat, a gyerekeidet betegen látni nagyon szívfacsaró, és ha tehetnéd, leginkább átvennéd a fájdalmukat, hogy ne ők legyenek rosszul. Csak ölelni, ápolni szeretnéd őket, és meg is teszed a tőled telhető legtöbbet. De sajnos előfordul, hogy ilyenkor te magad is elkapod azt az átkozott vírust.

De mire is van valóban szüksége a családnak, és persze az anyukának ilyenkor?

Amire a babának igazán szüksége van, az te magad vagy

Ha kisbaba is van a családban, és ő is lebetegedett, számára a legfontosabb a gyógyuláshoz – természetesen az orvos tanácsain kívül -, hogy szeretetben és biztonságban érezze magát. Neki nem arra van szüksége, hogy el legyen végezve a házimunka, el legyen mosogatva az összes edény. Neki az ölelésedre van szüksége és a nyugtató hangodra. A házimunka megvár, a feladatokat át lehet ütemezni.

Kérj bátran segítséget

Ne félj ilyen helyzetben sutba dobni a büszkeségedet, és kérj segítséget, akitől tudsz – a nővéredről, anyukádtól, barátnődtől. Aki nem fél látogatóba jönni, az biztosan szívesen segít majd eltüntetni a szennyes halmot a mosógép mellől, és elmosogatni az edényeket. Ha szükségetek van ételre, bevásárolnak nektek, elhozzák a gyógyszereket a patikából, segítenek ezeket beadni mindenkinek, és amíg téged leköt a baba, addig vigyáznak az idősebb gyerekekre. Igazi életmentők.

Próbáld élvezni azt, hogy most nem kell tenned semmit

A legtöbb napodon valószínűleg nagyon elfoglalt vagy, szaladgálsz egyik helyről a másikra. De ha a család lebetegszik, akkor az időbeosztás néhány napra megy a kukába, pizsamát vesztek, lefekszetek, TV-t néztek és pihentek – bűntudat nélkül. Ahelyett, hogy ez rossz érzést okozna benned, tényleg próbáld meg élvezni a pihenést, és hogy néhány napig nincsen annyi kötelezettséged, mint máskor.

Tegyél valamit magadért is

Például amikor mindenki alszik, de te éppen nem tudsz, olvass el egy könyvet, és értékeld, hogy végre nem csak maximum 2 oldalt tudsz egyszerre haladni. Ha a gyerekek is ébren vannak, kézműveskedjetek egy kicsit a kanapén kikapcsolódásként. Nézz meg néhány filmet, amit már egy ideje szerettél volna.Időnként tényleg arra van szüksége az embernek, hogy egy kicsit lelassuljon – még ha magától ez nem is megy, hanem éppen egy ilyen szituáció kényszeríti ki belőle. Hamarosan pedig meggyógyultok, és ismét vissza fogtok térni a mindennapokhoz.(Cikk forrása: mother.ly)Kapcsolódó írásaink: