Kisgyerek

Tippek, amikkel gyakorolhatjátok a köszönést a gyermekeddel

A köszönés, az üdvözlés megadja az összes társadalmi interakció alaphangját. Ha megtanítod a kisgyermekednek, hogyan köszönjön az embereknek, hogyan mutatkozzon be, azzal a szociális készségeinek fejlődését is elősegíted.
2021. November 04.
Tippek, amikkel gyakorolhatjátok a köszönést a gyermekeddel (Fotó: Getty Images)

A verywellfamily.com szerint a természeténél fogva félénk vagy introvertált gyermek számára például azért lehet előnyös, ha megismeri a megfelelő üdvözlési formát, mert így magabiztosabban tudja majd ezt alkalmazni. Míg egy extrovertált gyermek esetében a megfelelőbb üdvözlési forma elsajátítására lehet szükség, a hirtelen, kapkodós köszönés helyett.

Hogyan lehet segíteni a gyermeknek megtanulni a köszönést?

Legyél támogató, bátorító

Beszéljétek át a gyermekeddel, hogyan mentek a dolgok, hamarosan azt követően, hogy köszönt valakinek. Ha nem tudott köszönni, nyugtasd meg és bátorítsd, hogy tudod, hogy legközelebb már jobban fog menni neki. Ha amiatt csüggedt el, mert úgy látja, hogy valamit nem jól csinált, bátorítsd, hogy tanuljon ebből a tapasztalatból, és legközelebb próbálja meg ezt alkalmazni, amikor köszönt valakit.

Ha a dolgok jól mentek, mondd el a gyermekednek, hogy mennyire büszke vagy rá, amiért ilyen kedvesen üdvözölt valakit. “Ez nagyon jól esett ennek az illetőnek, és feldobtad a napját” – javasolt egy példát a portálnak Patricia Rossi, az Everyday Etiquette című könyv szerzője.

Szemkontaktus

Egy jó trükk, ha azt tanítod a gyermekednek, hogy nézze meg az emberek szemszínét, hiszen az üdvözlés fontos része a szemkontaktus. Rossi szerint a kisgyerekek félénkek lehetnek, és előfordulhat, hogy nem mernek az emberek szemébe nézni. Ez a módszer azonban segíthet.

Segítsd néhány egyszerű csevegési formulával

Ha bementek egy boltba, könyvtárba, vagy bárhova, ahol emberekkel találkozhattok, arról érdemes előre szólnod a gyermekednek, és esetleg át is nézhettek néhány egyszerű dolgot, amit mondhat. Mondd el neki, hogy ha valaki megkérdezi tőle például azt, hogy hogy van, elég annyit felelnie: “Jól, köszönöm!”. Ha néhány ilyen rövidke formulát megtanítasz neki, kevésbé szorong majd amiatt, hogy mit mondjon – és ez egyúttal azt is megakadályozza, hogy túl sok információt adjon magáról.

Kézfogás

Egy óvodás gyermek is köszönhet kézfogással. Hogy ezt gyakorolni tudja, játsszatok szituációs játékot, aminek során kezet kell fognia. Tanítsd meg neki, hogy kézfogáskor nézzen a másik szemébe, és forduljon felé.

Tedd a dolgot szórakoztatóvá

A köszönés az emberekkel való kapcsolattartásról szól, így tedd a gyakorlást szórakoztatóvá, hogy ne egy feladatként gondoljon rá a gyermeked. Bátran legyen vicces a szituációs játék, és dicsérd is meg közben.

A parents.com is adott néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet segíteni a félénk gyermeket, hogy bátrabban köszönjön, mutatkozzon be.

Jennifer L. Scott, a Connoisseur Kids: Etiquette, Manners, and Living Well for Parents and Their Little Ones című könyv szerzője szerint jó módszer lehet különböző üdvözlési formákat eljátszani, megmutatnia gyermeknek, hogyan kell szemkontaktust teremteni, majd egy jól érthető bemutatkozást mondani (pl. Jó napot! A nevem…). Scott szerint a kézfogás helyett (a járványra való tekintettel) egy integetés vagy egy mosoly is remek.

Ann Joseph-Douglas, a minneapolisi Children’s Theatre Company oktatási igazgatója egy szórakoztató módszert javasol: állítsd sorba a gyermeked plüssállatait, és gyakoroljátok játék közben a bemutatkozást. “Tudod azt mondani vicces hangon, hogy: ‘Szia! Lili vagyok!’ Tudod úgy mondani, mint SpongyaBob vagy Peppa malac?”

Kaylie Scott, egy kéttannyelvű iskola oktatója szerint jó trükk lehet az emberek nevének elismétlése a játékok előtt, hogy a gyermek jobban emlékezzen rájuk. Például, ha játszanak otthon egy “kő-papír-olló” mérkőzést, kérd meg a gyermekeidet, hogy egymás nevét is mondják, és úgy hívják a másikat játékba. (Például: “Kata, szeretnél játszani?”, “Igen, Ádám, számíthatsz rám!”). Bátorítsd őket, hogy az óvodában, iskolában is próbálják ki ezt, hogy az új barátaik nevét könnyebben megjegyezzék.

Forrás: verywellfamily.comparents.com