Kisgyerek

Tényleg segít a húsleves, ha megfázott a gyerek?

Ha valaki megfázik, a nagymama receptje alapján készült csirkehúslevesből valószínűleg főz neki valaki egy adaggal. De vajon van tudományos alapja a leves gyógyító erejének?
2020. Február 16.
Tényleg segít a csirkehúsleves, ha megfázott a gyerek? (Fotó: Getty Images)

Dr. Daniel Flanders, torontói gyermekorvos szerint csirkehúslevest adni a beteg gyermeknek azért lehet jó ötlet, mert folyadékként segíti a hidratációt, emellett pedig elektrolitokban gazdag, így segíti a beteg gyógyulását. A húslevest évszázadok óta főzik a náthás, influenzás családtagoknak, így jó lenne, ha volna tudományosan is alátámasztható hatékonysága. Egy 2000-ben készült, a Chest orvosi folyóiratban megjelent kutatás szerint a csirkehúsleves bizonyos összetevői – például a zsírok és a zöldségek kombinációja – gyulladásgátló hatásúak, és így enyhíthetik a felső légúti fertőzések tüneteit.

Egy korábbi tanulmány szerint a forró leves jobban segíti az orrváladék ürülését a forró vizes gőzölésnél. A forró vizes gőzölés ugyanis enyhíti az orrdugulást, amire a csirkehúsleves fogyasztása is képes, további előnye pedig, hogy a szervezet hatékonyabban reagál rá aromái, íze miatt.

Dr. Flanders szerint ugyan nincsen elegendő meggyőző orvosi bizonyíték ahhoz, hogy gyógyszerként lehessen kezelni a húslevest, de ő is úgy véli, hogy bizonyos szempontból előnyös a fogyasztása. Ez pedig nem más, mint a placebo hatás, hiszen általában családi tradíció, hogy húslevest adunk a betegeknek, és ha azt mondjuk a gyerkőcnek, hogy a nagymama is mindig ezt főzte, és segített, akkor ő is hinni tud benne.

Ha azonban a gyermek nem szereti a húslevest, nem kell ráerőltetni, enélkül is meg fog gyógyulni. Ilyen esetben másképp kell gondoskodni a hidratációról és az elektrolitokról, például valamilyen elektrolitokat tartalmazó itallal, vagy sós keksszel és frissen préselt gyümölcslével.

A hidratálás mellett a pihenés a megfázás leghatékonyabb ellenszere, és persze ha a gyermek belázasodna, akkor a lázát is csillapítani kell. – Amit még javasolni szoktam a szülőknek, az a sok ölelés és gondoskodás – mondta Dr. Flanders -, aminek végül is a húsleves is a része.

(Cikk forrása: todaysparent.com)