Kisgyerek

Téli túratippek totyogókkal

Minden anyának megvannak a dilijei: az én egyik heppem a levegőzés. Szerintem a legjobb fárasztó, immunerősítő és étvágyjavító elfoglaltság a napi legalább egy, de inkább két sétaféle. Ráadásul nincs az a változatos benti tevékenységekkel eltöltött nap,
2012. Február 07.

Ráadásul nincs az a változatos benti tevékenységekkel eltöltött nap, amely eléggé lefoglalná a legtöbb gyereket ahhoz, hogy ne kezdjenek tombolni, ha nem mehetnek ki.

Tavasztól őszig ez persze nem is jelent semmi kihívást: az ember játszóterezik, kimegy a kertbe, esetleg egy közeli parkba. Viszont ilyenkor, amikor jelentősen megszaporodott a felveendő rétegek száma, a “Gyere, menjünk sétálni!” önmagában nem vonzza eléggé a totyogós korosztályt, ezért lássunk néhány programötletet. Tavasztól őszig ez persze nem is jelent semmi kihívást: az ember játszóterezik, kimegy a kertbe, esetleg egy közeli parkba. Viszont ilyenkor, amikor jelentősen megszaporodott a felveendő rétegek száma, a “Gyere, menjünk sétálni!” önmagában nem vonzza eléggé a totyogós korosztályt, ezért lássunk néhány programötletet.

1. A legtöbb kicsi imádja, ha segíthet valakinek, és közben olyasmit csinálhat, amit a felnőttek. Ezért ha valami egetverően sürgős és fontos dolgot el kell intézni, boldogan jönnek

– elgyalogolni a boltba vagy a pékhez friss péksüteményért a Papának a vacsorához. (Még nagyobb az öröm, ha lehet – mondjuk – húzni az igazi nagy bevásárlókocsit (igen, három zsömléért akár…).

– újságot venni az idős szomszéd néninek, hogy ne kelljen a csúszós úton botorkálnia.

– elvinni a postára a csekkeket homokozótalicskában vagy játék babakocsiban tolva (minél több a váratlan elem, az újdonság, annál lelkesebbek).

– a szelektív kukákba a szemetet bedobálni.

2. Ahol kedvencek az állatok, mehetünk

– madarat etetni a parkba. (Kis szatyorban eleség kell csak hozzá, maroknyi dió, egy alma, kevés napraforgómag, és már szórhatjuk is a házikóba, leshetjük, jönnek-e érte.)

– kacsákat nézni, papírhajót eregetni, kavicsot dobálni, ha vízközelben lakunk.

– az ismerős kutyákhoz, megnézni, kint vannak-e az udvaron, mert ugye már nagyon-nagyon hiányoztunk nekik, és ha éppen akad csont itthon, elvihetjük nekik azt is.

– egy állatkereskedésbe, ott általában gyerekszerető emberek dolgoznak, akik örülni szoktak az érdeklődő kicsiknek. A legtöbb helyen sok állatot még etetni is szabad, így uborkát, répát vagy almát uzsonnázhatunk is a madarakkal, rágcsálókkal közösen.

3. Minden kerületben van a Szabó Ervin Könyvtárnak gyerekrészlege, amelyet a 16 év alattiak ráadásul ingyen használhatnak. Sok helyen játékok és programok is vannak, így nemcsak muszájból, a könyvek visszavitele vagy hosszabbítása miatt mehetünk rendszeresen.

4. Amennyiben valakinek kevéssé aktív gyermeke van, aki nem érez ellenállhatatlan késztetést a folyamatos pakolásra, annak jó ötlet lehet felkeresni különböző boltokat nézelődés céljából: játékboltot, könyvesboltot, vagy cicoma iránt már érdeklődő kicsi lányok esetében akár gyerekruha- vagy bizsuboltot. Aki pedig egy-egy lakberendezési áruház közelében lakik, az szinte egy ingyenes játszóházi belépő tulajdonosának érezheti magát, ahol ráadásul garantált a gyerektársaság is.

5. És most, hogy végre megérkezett az igazi tél, pár napig nem lesz senkinek gond a program kitalálása: az összes gyerek szeret a hóban játszani.