Kisgyerek

Tejmentes diéta a szoptatás alatt

Születés után nem sokkal hirtelen menetrendszerűen este hattól érkezik a nyűglődés. Vigasztalhatatlanul síró baba, kétségbeesett anya és bizonytalan apa: vajon a kicsi hasa fáj?
2014. Március 21.

Egy csecsemőnek a síráson kívül nem sok eszköze van, hogy kifejezze: éhes vagyok, álmos vagyok, itt fáj, ott csíp, sok az inger, unatkozom stb. A szülő pedig akár egy jéghegyet is megmozgatna, hogy megnyugtassa gyermekét. Sokszor gondolkodás nélkül újra eteti, a megpihenni vágyó kicsit játékkal túlpörgeti, vagy nem büfizteti elég ideig, és így benn marad a levegő, ami hasfájáshoz vezet. Az eredmény: a nap végén kimerült, ingerült szülő és gyermek, akik csak tovább gerjesztik egymásban a feszültséget. A baba még többet sír, a sírással levegőt nyel, és se ringatással, se dúdolással nem lehet megnyugtatni, mert akkor már tényleg fáj a hasa. Ezt a hasfájást nevezi a szakirodalom kólikának.

A kólikán túl

Persze létezik orvosi eset is, amikor a kicsinek – dacára a nyugodt körülményeknek, a kiegyensúlyozott háttérnek, és a rutinos szülőknek – mégis fáj a hasa. Nem csoda, hiszen az anyatej megemésztése komoly feladat, és bizony sokszor kényelmetlen érzéssel jár. Amikor a baba az étkezés után tekergőzik, hátraveti magát, feje elvörösödik, egész testében megfeszül és fájdalmasan sír, biztosak lehetünk benne, hogy a hasa fáj. Ilyenkor segíthet a babamasszázs, a lábak tornáztatása a has felé, a büfiztetés, a dézsában fürdetés, a gyógynövényes teák, valamint a türelem és a hit ereje: 3 hónapos korára kinövi.

Amit eszik az anya, azt szenvedi meg a baba

Arról, hogy a mama étrendje befolyásolja-e a kicsi emésztését, különböző vélemények élnek. Régi népi bölcsesség, hogy a puffasztó és élénkítő, vagy a túl sok rostot tartalmazó ételeket kerülni kell az első időszakban, mert a baba megszenvedheti. A tapasztalat viszont az, hogy a csecsemőnél sokkal inkább valamilyen allergén anyag válthatja ki a hasfájást. Ezek főként a következők: tehéntej, mogyorófélék, tojás, szója, eper.

Tejfehérje-allergia

A tejfehérje-allergia egy veleszületett anyagcsere-betegség, ami 1-3 éves korra kinőhető. Az allergia kialakulhat a szoptatott csecsemőnél már a kezdetekkor, ugyanis az anyatejen keresztül kiválasztódhat az allergizáló hatású fehérje, de később, a tejtermék bevezetése is problémát okozhat. Szoptatott csecsemő esetében az anyának tejmentes diéta, önfegyelem, nagy figyelem és étkezési napló vezetése a biztos módszer. A tejterméket ki kell vonni az étkezésből és figyelni, hogy két hét után rendeződik-e a pici hasfájása. Később a tejtermékek egyenként, fokozatosan bevezethetők. Ilyenkor figyeljük a babát és vezessünk naplót arról, melyik milyen hatással volt a picire.

Akkor mit együnk?

Sokan kétségbe esnek, hogy mennyi mindenről kell lemondaniuk. Szerencsére, ma már a tejtermékek rengeteg ügyes és kreatív megoldással helyettesíthetők. A gabonaitalok és -krémek nemcsak a boltok polcairól vehetők meg sokszor csillagászati árakon, hanem mi magunk is elkészíthetjük otthon gyorsan és olcsón. Lássuk csak!

Zabital

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál zabkorpa
  • 1 liter hideg víz
  • 1 kiskanál sáfrányolaj
  • 1 evőkanál méz (lehet nyírfacukor, rizs- vagy agavészirup is)
  • 1 csipet só

A zabpelyhet és a korpát szárazon megpirítjuk, majd magas falú edénybe szórjuk, és miközben apránként a vízzel felöntjük, botmixerrel folyamatosan keverjük. Amikor kb. fél liter vizet hozzáadtunk, a sáfrányolajat és a mézet belecsorgatjuk, megsózzuk, és összeturmixoljuk. Végül a maradék vízzel felöntjük, egy kicsit állni hagyjuk, majd sűrű szövésű géz vagy muszlin anyagon átszűrjük.

Zabtejszín

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál zabpehely
  • 2 dl forralt víz
  • 1 mokkáskanál sáfrányolaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál mustár vagy citromlé

A zabpelyhet szárazon megpirítjuk, amikor érezzük az illatát, a forralt vízzel felöntjük, és a tűzről lehúzzuk. A sáfrányolajat beletesszük, sózzuk, borsozzuk, mustárral vagy citromlével pikánsra ízesítjük, és az egészet turmixoljuk. A pépet finom szövésű géz vagy muszlin anyagon átszűrjük.

Tejmentes diéta a szoptatás alatt

Megjelent az Ízek és Érzések magazin március-áprilisi lapszáma!

A tartalomból: 13 könnyű, tavaszi édesség – Máj- és epekímélő ételek – Tartsanak velünk tisztítókúrát! – Húsvéti kalács és kuglóf gluténmentesen – Müzlikészítés házilag – Tojásallergia: így helyettesítsük a tojást! – Természetes antibiotikumok a csalóka tavaszra – Immunerősítő finomságok gyerekeknek – Étrend terhességi toxémiára – Előfizetőinknek Máriatövis étrend-kiegészítő

Megújult rovatokkal, még több egészséges tartalommal!

Ezek is érdekelhetnek:

  • Mi megy át az anyatejbe?
  • Ez mind van az anyatejben
  • Segíthet a babamasszázs
  • Forrás: Ízek és Érzések