Kisgyerek

Tanuljunk fogyni! 2. hónap

Merci naplója 2. hónap - mínusz 3 kiló. Az eredeti mondás szerint a szépségért meg kell szenvedni. Most már úgy mondanám, hogy a szépségért tenni kell. Nem is keveset, de az első három kiló lefaragása után már semmiképpen nem nevezném szenvedésnek.
2007. Október 23.

Névjegy

Név: Linninger Mercédesz

Kora: 33 év

Foglalkozása: fogorvos

Gyermeke: Nanda, 14 hónapos

Súlya 2004. augusztus 1-én: 113 kg,

2004. szeptember 1-én 110 kg

Ruhaméret: 52

Hirtelen megváltozott az egész életem. Kifordult a sarkából, és azt sem tudtam, melyik irányba szaladjak. Mert egy gyeden lévő anyukának olyan könnyű, hiszen mindenre van ideje. Na igen, csak ki vigyáz akkor örökmozgó gyerekére?

Én nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert a családom – amikor meghallotta nagyravágyó tervemet – teljes létszámban mögém állt, és zöld utat nyitott merész vállalkozásomnak.

Egyik napról a másikra tele lett a naptárom.

Augusztus 2.

Találkoztam egy Angyallal, Dudás Katával, aki az Angyalok konyhájának megálmodója, létrehozója és persze vezetője is. Ő több szempontból is kulcsfigurája lett mindennapjaimnak. Vezetésével elvégeztem egy gyorstalpaló reform főzőtanfolyamot, hogy a későbbiekben ne okozzon problémát az étkek otthoni elkészítése. Pszichológusként személyes konzultációkon próbált rávezetni elhízásom miértjére, a kulcsra, életmódreformom sikerességének kulcsára. Táplálkozási szakértőként személyes diétát állított össze nekem, és kéthetes tisztítókúrámat is ő felügyelte.

Augusztus 4.

A főzőtanfolyam kellemes élményt jelentett számomra: néhány jó kedélyű háziasszonnyal (és egy úrral) öt hosszú estén keresztül ismerkedtünk az alternatív főzési módszerekkel, az alapanyagok egészséges felhasználásának lehetőségeivel, az egyes ételek jótékony hatásával. Ki gondolná például, hogy a cseresznye fogyasztása segít a daganatos betegségek megelőzésében?!

Augusztus 9.

Elindult a kéthetes tisztítókúrám, és őszintén szólva kicsit megijedtem. Úgy éreztem, vannak ételek, alapanyagok, amelyekről nem tudok lemondani, főképp, ha szentül hiszem, hogy azok még egy diéta keretei közé is beférnek. Féltem, hogy zöldségeket és magokat kapok majd, hogy az adagok a fél fogamra sem lesznek elegendőek, és hogy képtelen leszek majd megfelelni az elvárásoknak.

Mégis azt kell mondanom, hogy kellemesen csalódtam. Az első napon a reggeli, éhgyomorra fogyasztandó citromok leve és a tisztítótea mellé gyümölcsöket, ebédre érdekes levest (gazpachót), csőben sült spárgát juhsajttal, uzsonnára olívás mozzarellát, vacsorára karalábéfőzeléket kaptam csirkefalatkákkal. Vagyis az első napon meggyőztek arról, hogy sem az általam kedvelt húsokról, sem a sajtokról nem kell lemondanom. A heti menü többnyire különleges, finom fogásokat rejtett, és bár a reggeli citromfacsarástól ébredő ízlelőbimbóim azonnali tiltakozásba kezdtek, be kellett ismernem, elérik céljukat: a hatalmas mennyiségű sav bevitele olyan lúgosító reakciót indított be a szervezetemben, amelytől órákig nem éreztem semmiféle éhséget.

Tiltakoztak a fogaim is. A citrom tömény leve maró hatással van a fogzománcra, így hát a pohár felhajtása közben már nyúltam is a fogkefémért. A cél érdekében azonban még e “szakmai probléma” felett is hajlandó voltam szemet hunyni.

Augusztus 15.

Eljött a vasárnap, a “szabad rablás” napja. Legalábbis a nyomtatott menüben az ebéd sorában ez a biztató kifejezés szerepelt. Mivel nem hittem a szememnek, rákérdeztem Katánál, és valóban: azt ehettem, ami jólesett, és éppen abban a mennyiségben. Már pénteken elhatároztam, hogy hatalmas szelet rántott húsokat fogok magamba tömni sült krumplival, lehet, hogy leves helyett pizzát eszem majd, és desszertnek rengeteg kávéfagyit az elengedhetetlen kólával, amiből több mint tíz éve – talán a magam megnyugtatására – kizárólag diétásat fogyasztok. Aztán amikor eljött a vasárnap dél, és a férjem konyhatündér édesanyja várt minket ebédre – mindig alternatív lehetőségeket kínálva a “ki mit kíván alapon” – magam sem hittem volna, hogy a csupán sárgarépával gazdagított húslé mellé natúr csirkemellet és vegyes salátát választottam. A testem és talán egy kicsit a tudatom is tiltakozott már a zabálás ellen. Okosan, egészségesen ebédeltem, igaz, az elmúlt hetihez képest nagyobb mennyiségben. Na persze minden kihágásnak megvan a böjtje, így nem kételkedtem, hogy bűneimért vezekelnem kell. Az ítélet “vasárnapi gabonás vacsora” névre hallgatott, és körülbelül százgrammnyi száraz madáreleséget jelentett. Be kell vallanom, hogy ez az ízesített szójatejjel együtt még mindig a hűtőszekrény mélyén pihen, és bár minden ésszel végzett fogyókúra szabálya az, hogy ne hagyj ki étkezést, ennek a kihívásnak nem tudtam megfelelni.

Augusztus 21.

A kéthetes tisztítókúrát a már nagyon várt nyaralás követte, amelytől kicsit tartottam, hiszen még igazán erős akaratú emberek sem tudnak kőkeményen ellenállni egy csodálatos fagylaltnak vagy egy hamisítatlan olasz capuccinónak ipari mennyiségű tejszínhabbal (szigorúan cukor és édesítőszer nélkül, ez nálunk családi hagyomány). Nem tagadom: belefért a saját magam által összeállított kímélő étrendbe.

Augusztus 30.

Az étkezés azonban nem lenne elegendő ahhoz, hogy valaki gyökeresen megváltoztassa az életét. A mozgás jótékony hatását egyetlen fogyókúrából sem érdemes kihagyni, és annyit már most elárulhatok, hogy ma én is belevágtam. Ez a történet is megér egy misét, amit a következő hónapban fogok elmesélni. Előzetesen csak annyit, hogy a kezdet bőségesen okozott meglepetéseket.

Öt hét alatt három kilót fogytam, ami talán nem tűnik soknak, mégis úgy érzem – és mások is látják – a változás elkezdődött. A nadrágok dereka bővebb lett, az izomláz miatt mindennap érzem, hogy vannak izmaim. Kevésbé fáradok, derűsebb és energikusabb vagyok a kisbabámmal is, amit ő megkettőzött mozgásigénnyel honorál. J

Kismama kommentár

Bemutatjuk az Angyalok Konyháját

Angyalok Konyhája

Budapest V., Szent István krt. 13. II. emelet 2/b

Telefon: 269-1517; 312-5178

www.angyalokkonyhaja.hu

A fogyás elmélete és gyakorlata – nem kórházban vagy wellnessközpontban, hanem a hétköznapok sodrásába építve. Ezt találta ki és fejlesztette tökélyre Dudás Katalin “főangyal”.

Mercit a fogyáshoz vezető hosszú menetelésben, legalábbis az első hónapokban, az Angyalok Konyhája kíséri. Ők tervezik meg, készítik el és szállítják házhoz a napi menüt. Az Angyalok Konyhája volt az első olyan komplex szolgáltatás Magyarországon, amely pszichológiai és táplálkozástudományi alapokra építve nem csupán a súlyproblémákra, hanem az ezek hátterében meghúzódó pszichés nehézségekre is figyelt. Az alapötlet a cég tulajdonosának saját tapasztalatán alapul. Dudás Katalint egy belgyógyász, egy szakács és egy pszichológus barátja segítette annak idején, amikor hat hét alatt tíz kilótól sikerült megszabadulnia.

A barátok helyett ma már szakemberekből álló csapat munkálkodik az Angyalok Konyhájában, az alapelv azonban mit sem változott. A cég egész napra szóló menüt kínál azoknak, akik a legtermészetesebb módon, alacsony kalóriatartalmú reformételek fogyasztásával kívánják elérni a tartós súlycsökkenést. A megrendelő első útja azonban a harmóniát és egyszerűséget sugárzó, mégis elegáns fogadószobába vezet, ahol kényelmes fotel és pszichológus várja. Aki akar, itt megnyílhat. Elmesélheti “hízáskarrierjének” történetét. Ki előbb, ki később érzi szükségét, hogy meséljen. Ez a legjobb út afelé, hogy saját maga fedezze fel, hol követi el a hibákat. Az első beszélgetés alkalmával tisztázzák az egészségi problémákat, a korábbi betegségeket, az életmódot és a táplálkozási szokásokat. Mindezt figyelembe kell venni az étrend összeállításakor, s az sem közömbös, ki milyen ételt fogyaszt szívesen, és mit utál.

A tanácsadásnak nevezett rendszeres találkozások, ha a megrendelő ebben partner, már-már súrolják a pszichológiai analízis kereteit. Nem is gondolnánk, milyen mélyről fakadó lelki okok vezethetnek elhízáshoz. Ugyan kinek jutna eszébe, hogy a súlyfelesleg, amitől hosszú évek óta szabadulni szeretne, olyan előnyökkel szolgál, amelyekről viszont képtelen lemondani? Akad, aki azért eszik, hogy bánatát ellensúlyozza, vagy a folyamatos stressz közepette megnyugvást találjon. Meg aztán a nagy test akkora nyomatékot ad az ember megjelenésének, amit nem lehet nem észrevenni. A vaskos hájréteget úgy is értelmezhetjük, akár egy védőpajzsot: feladata nem más, mint megakadályozni a külvilág behatolását az intim szférába. Azután ott sorakoznak a túlságosan nagy elvárások, amelyeknek mindenáron meg akarunk felelni. Ezektől az evésre kényszerítő erőktől csak akkor lehet megszabadulni, ha felismertük őket, és szembenézünk velük. Merci vajon mennyit oszt meg velünk saját felfedezéseiből? Bízzuk rá! Azt ígérte, nem fog előlünk elhallgatni semmit, amiről úgy érzi, tanulhatunk belőle.

Forrás: Kismama magazin