Kisgyerek

Tanítsuk fújni!

Sokszor kérdezik tőlem kisgyermekes szülők, hogyan lehet megtanítani a kicsit a helyes orrfújás technikájára. A válasz egyszerű: játékosan!
2003. Július 02.

Különböző trükkös megoldásokat kell kitalálnunk, hogy a gyermek megértse, hogyan lehet hatékonyan, erőteljesen kifújnia az orrát. Ennek egyik módja például az, hogy az asztalra tollpihét (vattagombócot vagy pingponglabdát) teszünk és megmutatjuk a gyermeknek, hogyan tudjuk mi orrfújással (nem szájjal) átjuttatni hozzá a másik oldalra. Az ő dolga természetesen visszafújni a pihét csukott szájjal.

Lufi segítségével

A náthás gyermek orrdugulása a fülkürt funkciózavarát eredményezheti. Ausztriában kapható a gyógyszertárakban egy olyan lufi, aminek orrhoz illeszthető toldaléka van. A gyermekek a lufit mindig szívesen felfújják, akár az orrukkal is. Ezzel a módszerrel a fülszövődmények kialakulását is megelőzhetjük. Gondolom, egy ilyen szellemes szerkezetet akár házilag is elkészíthetünk, például egy vastag szívószálra rákötött lufi segítségével. A szívószál helyett talán még jobb ötlet a porszívós orrszívó orrillesztékét felhasználni erre a célra. A játékos szerkezet segítségével az orrfújás technikájára is rá lehet vezetni a gyermeket.

A helyes tisztítás

Az egészséges csecsemő piciny orra szerencsés esetben nem igényel tisztítást. Persze megváltozik a helyzet, ha már a kórházból náthásan érkezik haza a baba és az orrában váladék termelődik. A normál orrlégzés csecsemőkorban még fontosabb, mint a későbbi életszakokban. Bizonyára nem mindenki tudja, hogy az újszülött nem tud a száján levegőt venni, csak az orrán. Ebből adódik, hogy még enyhe náthával járó orrdugulás is jelentős zavart okoz a csecsemő táplálásában, fejlődésében.

Fontos védelem

A jó orrlégzés a mellről szopás elengedhetetlen feltétele. A felgyülemlett váladékot, a beszáradt pörköket el kell távolítani, és ha ezután sem szabadul fel a baba orrlégzése, akkor a csecsemőknek megfelelő koncentrációjú orrszpré használatát javaslom.

Tanítsd meg orrot fújni!

Az orrüreg nyálkahártyája fontos élettani működést végez: szűri, megnedvesíti és megmelegíti a belélegzett levegőt. Ennek a három feladatnak akkor tud megfelelni, ha nem túl szennyezett a levegő, ha megfelelő a páratartalom és aktuálisan nincs vírus- vagy baktériumfertőzés az orrüregben.

A jól működő orrnyálkahártya védelmi rendszere az orrnyílás felé igyekszik kihajtani a bejutott idegen anyagokat. Előfordul, hogy az orrbemenetben beszáradva “pörköket” képez, amit megnedvesített fültisztító pálcával óvatosan ki lehet törölni. Mindig ügyeljünk rá, hogy egyik kezünkkel rögzítsük a csecsemő homlokát, nehogy elkapja a fejét, és sérülést okozzunk az orrban.

További érdekes cikkek a témában:

További Náthával kapcsolatos cikkek a témához kapcsolódó tudástár oldalon…

V.évf./9.sz.

Forrás: Baba Magazin