Kisgyerek

Szobatisztaság: ezek a leggyakoribb problémák

Persze, vannak olyan gyerekek, akik egyik napról a másikra gond nélkül váltanak pelusról kisnadrágra, bugyira, de sokkal gyakoribb, hogy a szülőknek valamilyen problémával kell szembenézni.
2018. Szeptember 01.
Van olyan gyerek, aki fél a vécétől - nekik praktikusabb a bili

A gyermeked fél a vécétől

Jó néhány kisgyerek fél ráülni a vécére, mert attól tart, hogy őt is “beszippantja”, amikor lehúzzák, esetleg túlságosan hangos neki a vécé. Amíg meg nem szokja a vécé használatával járó hangokat, használjatok inkább bilit, és az is sokat segíthet, ha hagyod, hogy kipróbálja a vécé lehúzását. Azt is elmagyarázhatod neki, hogyan működik a csatorna.

A vécébe kakilással nincs gond, de bepisil

Sok gyerek előbb tanulja meg a beleit kiüríteni, mint a hólyagját, a kettő között akár több hónap is eltelhet. Ez teljesen normális, nem kell miatta aggódni: a teli hólyagot egyszerűen nehezebben ismerik fel a gyerekek.

A kicsi megpróbál játszani a “végtermékkel”

Ennek a hátterében egyszerű kíváncsiság áll, a gyerekeket nagyon érdekelheti a pisi vagy a kaki. Ez persze kellemetlen helyzeteket is okozhat, ám viszonylag könnyen megelőzhetjük ezeket, ha elmagyarázzuk neki, hogy ami a vécébe kerül, nem játékszer.

A kisfiad is ülve szeretne pisilni

Sok kisfiú ragaszkodik ahhoz, hogy ráülhessen a bilire vagy a vécére pisiléskor. Igazából elég, ha az állva pisilést – mint igazán “nagyfiús”, sőt férfias dolgot – csak akkor tanulja meg, ha már biztosan tudja kontrollálni a hólyagja akaratlagos ürítését.

A gyerek tiltakozik a bilizés ellen

Előfordulhat, hogy a kicsi erőteljesen tiltakozik a bili- vagy vécéhasználat ellen. Ez akár azt is jelentheti, hogy még nem áll készen a szobatisztaságra! Ne erőltesd! A legjobb, amit tehetsz, hogy ha látod rajta, hogy pisilnie vagy kakilnia kell, ráülteted a bilire vagy vécére, rövid ideig ott maradtok, majd engeded neki, hogy tovább játsszon – akár sikerült elvégeznie a dolgát, akár nem.

Rendszeresek a “balesetek”

Teljesen normális, ha a szobatisztaság kezdetén bepisil, bekakil a gyerek. Ez egy hosszú tanulási folyamat, és sokkal ritkább az, hogy valakinél egyetlen baleset sem történik. Vedd könnyedén a dolgot, ne szidd meg és ne is keseredj el! A büntetés, a hibáztatás vagy a megalázás csak meghosszabbítja a folyamatot, sőt akár komolyabb problémákat is okozhat!

A kicsi szomorú lesz, amiért le kell húznia a vécét

Néhány gyerek úgy véli, hogy a kaki, pisi még akkor is “hozzá tartozik”, amikor már kikerült a szervezetéből, ezért nehezen viselheti, ha azt látja, hogy egyszerűen eltűnnek a csatornában. Ez kifejezetten ijesztő, sőt felkavaró lehet nekik! Nyugtasd meg, hogy ez teljesen normális folyamat, esetleg viccet is csinálhatsz belőle (pl. mondhatod azt, hogy ez itt az emberek világa, ahol a kaki nem érzi jól magát, ezért elkülditek kakiországba…)!

Pelust kér a kakiláshoz

Gyakori, hogy a gyerek kifejezetten kéri a pelenkát, belekakil, majd szól is, hogy leveheti róla a szülő. Ez azt jelenti, hogy bár fizikálisan már kész a szobatisztaságra (hiszen érzékeli és jelzi, hogy ki kell üríteni a beleit), de érzelmileg még nem. Fontos, hogy ilyenkor is dicsérd meg azért, mert szólt! Fokozatosan próbáljátok meg elhagyni a pelenkát, pl. javasold neki, hogy a fürdőszobában kakiljon.(Cikk forrása: parents.com)Ez is érdekelhet: