Kisgyerek

Színek, abc, számok világa – tippek

A kisgyerekek agya olyan, mint egy kis szivacs, és szinte csak szívja magába a rengeteg új információt minden nap. Ebben az időszakban már elkezdheted megismertetni a csemetédet a színek, a számok, majd a betűk, az abc világával is!
2021. December 16.
4 az 1-ben tanuló robotpajti (Fotó: Fisher-Price)

A gyerekek a játékon keresztül tanulnak meg rengeteg új dolgot, ezért érdemes a színek, a számok, és a betűk megismeréséhez is különböző játékos ötleteket, feladatokat bevetned. Ehhez adunk most néhány tippet!

Ötletek a színek megismeréséhez

Miután a gyermek elkezdi megtanulni az egyes színek elnevezését, azt is meg kell értenie, hogy mit jelentenek az egyes színek. Például, ha egy zöld almát mutatsz neki, és azt mondod, hogy az alma zöld, a zöld szóhoz az alma alakját is társíthatja, ezért mutatni kell neki egy másik almát is, például egy pirosat, amivel így bemutathatod neki a különbséget. Majd további példákkal, minden alkalommal, amikor valamilyen zöld tárgyat mutatsz neki, finomodik ennek a fogalomnak a megértése.

Bár időbe telik, a színek megtanítását segíti, hogy mindennapi tárgyakat és képeket használhatsz ahhoz, hogy a gyermeked megértse ezeket.

A következő játékos tevékenységek nem a számtalan különböző színárnyalatot tanítják meg a gyermekednek, de az alapfogalmakat megismeri a színekkel kapcsolatban, ezzel bővül a szókincse is, megkönnyíti számára a kommunikációt, és a kreativitást. Ráadásul nagyon szórakoztatóak is!

  • Színtanulás gyurmával. A gyurma nagyon szórakoztató játék, és nagyszerű eszköze lehet a színek megtanulásának. A gyermek megtanulhatja felismerni a különböző színeket, és különféle dolgokat alkothatnak meg ugyanabból a színből. Az egyes színeket pedig össze is gyúrhatják egymással, hogy lássák, mi lesz belőle.
  • Színkártyák. Készíts kartonpapírból színes kártyákat, amiket helyezz a padlóra vagy az asztalra, hogy a gyermek az azonos színeket csoportosíthassa. De színes építőkockákkal vagy golyókkal is játszhatjátok ugyanezt, vagy akár különböző színes tárgyakkal, amiket gyűjthet a gyermek az adott színű műanyagpohárba vagy vödörbe is.
  • Ujjfestés. Az ujjakkal való festés nagyon szórakoztató tevékenység, amit minden egyes nap valamilyen más színnel próbálhattok ki. Hagyd a gyermekedet, hogy belefeledkezzen a festésbe, majd mondja el, milyen színű dolgokat festett meg.
  • Látok egy… A színek tanulásának remek módja azt a játék is, amelyben egy szín alapján kell megtalálnia egy tárgyat a gyermekednek a szobában, amit láttál. Mondd például azt, hogy “Látok egy kék dolgot a szobában. Mi lehet az?”, majd a gyermekednek azonosítania kell a kék tárgyakat, és egyesével rákérdeznie ezekre, amíg meg nem találta azt, amire gondoltál.
  • Színes kirakós. Készíts egyszerű kirakóst azonos színű kartonpapírcsíkokból, amit a kisgyereked összerakhat.
  • Kincsvadászat. Rejts el különböző színű tárgyakat a játszósarokban, hogy a gyermeked megkereshesse ezek közül azokat, amelyek megfelelnek annak a színnek, amit előzőleg megneveztél.
  • Színes horgászat. Különböző színű kartonpapírokból vágj ki halformákat, és mindegyikre ragassz egy mágnest. Egy botra köss egy madzagot, majd a végére ragassz egy másik mágnest. Minden napnak legyen egy színe, így az adott napi színnek megfelelő halakat kifoghatja a gyermeked.
  • Színes napok. A nap színének koncepcióját tovább gondolva a hét különböző napjain öltözzetek mindig az adott színbe. A hétfő lehet a kék, a kedd a piros, a szerda a zöld, stb.
  • Keressetek színeket séta közben. Minden séta előtt válasszatok egy színt, és keressetek a természetben, a városban olyan színű dolgokat, és nevezzétek meg ezeket. Otthon le is rajzolhatjátok ezeket színesben!
  • Zokni válogatás. Ha sok színes zoknitok van otthon, tegyél ki néhány kosarat, és mindegyikre ragassz egy egyszínű papírcsíkot. A kisgyermekednek ezekbe a kosarakba kell szétválogatnia a zoknigombócokat, a színüknek megfelelően. Zoknik helyett színes plüssállatokkal is működhet a játék.

(X) TIPP

A Fisher-Price “4 az 1-ben tanuló robotpajti” négy különböző fejlesztő játéklehetőséget tartogat. A kicsik az egyes részekkel külön-külön is játszhatnak, vagy építhetnek ezekből egy kedves robotot, miközben vidám zenéket hallgatnak, mondókáznak és élvezik a színes fényeket. A robot tudása a kicsi fejlődésével együtt állítható, köszönhetően az “Intelligens fokozatok” technológiának, így hosszú éveken át remek játszópajti lehet!

Ötletek a számok megismeréséhez

Gyermeked már kisbabakora óta folyamatosan ismerkedett a számok világával, és olyan dolgokat tanult meg, mint a mintázatok felismerése, az összehasonlítás, a zenei ütemek. Ahogy pedig egyre idősebb lesz, úgy készen áll arra is, hogy a valódi számokat is elsajátítsa. A következő, szórakoztató számolási játékok ebben segíthetnek.

  • Számok a környékről. Az utcák, a szomszédságok tele vannak számokkal, gondoljunk csak a házszámokra, a rendszámtáblákra, a postaládákra, stb. Amikor sétálni mentek, keressétek a számokat, és nevezzétek meg ezeket. Később játszhatjátok úgy a játékot, hogy először kerestek egy 1-est, majd egy 2-est, és elszámoltok 2-ig, ezután kerestek egy 3-mas, és elszámoltok 3-ig, ésígy tovább.
  • Számoljatok rendrakáskor. Amikor legközelebb összepakoljátok a játékokat, kérdezd meg a gyermekedet, szerinte melyik játékok teszik ki a rendetlenség legnagyobb részét? Az építőkockák? Vagy a plüssállatok? Szedjétek össze az adott típusú játékokat a tárolójukba, közben számoljátok, majd jöhet a következő kategória.
  • Számos mondókák. A gyerekek nagyon szeretik a mondókázást, és rengeteget tanulhatnak ezekből a ritmusos versikékből. Van néhány remek mondóka a számokkal is, így ezeket is gyakorolhatjátok. Ilyen például az “Egy – megérett a meggy, …”, vagy az “Egy, kettő, három, négy, Te kis nyuszi hová mégy?” is.
  • Játék a konyhában. Muffinpapírok belsejébe írd fel a számokat 1-től 12-ig, majd segíts a gyermekednek, hogy mindegyikbe a számnak megfelelő mennyiségű keksz, mag, száraz bab, stb. kerüljön. (Összesen 78 darabra lesz szükség.) Ez a játék segít, hogy szó szerint megfoghatóbbak legyenek a számok, így is segítve a megértést.
  • Tanítsd meg neki a telefonszámodat. A telefonszámodat legegyszerűbben úgy taníthatod meg neki, ha egy adott dallamra énekelitek az egyes számjegyeket. Közben írd is le ezeket, hogy lássa, hogy néznek ki a számok.
  • Rajzoljátok le a számokat. Nagyobb kartonpapírokra rajzoljátok fel az egyes számok körvonalát, majd színezzétek ki ezeket különböző színekre, és tegyétek ki a falra a kész alkotásokat.

Ötletek az abc megismeréséhez

Ahogy a számok és a színek, úgy a betűk is körülvesznek minket, így hasonlóan egyszerű, mindennapi tevékenységekkel gyakorolhatjátok ezeket is.

  • Látok egy… Nem csak a színekkel, a betűkkel is játszhatjátok ezt a játékot. “Látok egy tárgyat, aminek a neve B betűvel kezdődik…” – a gyermekednek az instrukció alapján kell kitalálnia, mi lehet az adott dolog a szobában, amire gondoltál. Ezt az egyszerű játékot tulajdonképpen bárhol játszhatjátok, például vásárlás, séta, sorbanállás közben.
  • ABC-könyvek. Többféle ABS-s képeskönyv létezik, amelyekben az egyes betűket olyan tárgyakkal, állatokkal, stb. ábrázolják, amilyen betűvel kezdődnek a neveik. Egy idő után azt veheted észre, hogy a gyermeked már fejből tudja a könyvet. Készíthetsz saját változatot is ebből, például családtagok vagy játékok képeivel.
  • Rajzoljátok le a betűket. Ahogy a számoknál is, úgy a betűk körvonalát is felrajzolhatjátok egyesével, majd kiszínezhetitek ezeket.
  • Rejtsd el a betűket. Ha elkészítitek az előző pont alapján a betűk képeit, vagy akár kisebb, kártyás változatban ezeket, időnként rejts el néhány betűt abban a szobában, ahol tartózkodtok, majd kérd meg a gyermekedet, hogy keresse meg ezek közül az általad megnevezetteket.
  • Mágneses betűk. A legtöbb kisgyerek nagyon szereti a hűtőmágneseket, és ezeket rendezgetni. Léteznek olyan készletek, amelyek betűket ábrázolnak. Ez remek módja annak, hogy gyakoroljatok egy kicsit, például amikor a vacsorát készíted.
  • Betűk a játékokra. Betűmatricákból ragassz egyet-egyet különböző játékokra, vagy építőkockákra. Így játék közben meg tudod kérdezni a gyermekedet, hogy melyik jelű autóval játszik, hogy hol van a H-betűs kocka, stb.
  • Mondatok egy bizonyos kezdőbetűs szavakból. Alkossatok úgy mondatokat, hogy minden bennük szereplő szó kezdődjön azonos betűvel. Például: Apa aranyszínű almát adott az anyukájának ajándékba. Haladhattok az ABC szerint is.

Forrás: parenting.firstcry.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com

scholastic.com