Kisgyerek

Szieszta a kánikulában

Pszichológusok szerint a kisgyereknek azért is szükséges a kora délutáni alvás, hogy délelőtti élményeit feldolgozhassa, és a délutánt is aktív játékkal tölthesse.
2008. Január 27.

Szieszta a kánikulában

Különösen a későn kelők tiltakoznak a nappali lefekvés ellen, ám így késő délután már nyűgösek, nehezen kezelhetők lesznek – jó néhány óra kellemetlenül és haszontalanul telik. A fáradt gyerek felfogóképessége és kezdeményezőkészsége lanyha, könnyebben éri baleset, immunrendszere gyengébb. A kimerült gyerek nem alszik jobban éjszaka, ám napjának egy része elveszett, hiába van ébren.

A déli alvással új erőt merít a délutáni játékhoz. Illesszünk be nyári napirendünkbe is egy kis pihenőt, a hőség órái helyett este kellemesebb órákat nyerünk. A sziesztára akkor hajlandó a gyerek, ha valami kellemeset tartogat számára.

Sötétítsük be kissé a szobát, üljünk vagy feküdjünk mellé az ágyában és meséljünk, énekeljünk neki. Igyunk hűsítő gyümölcsteát, vagy együnk pár falat egészséges finomságot. Hallgassunk lágy zenét, és figyeljük a beszűrődő fény mozgását a falakon.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin