Kisgyerek

Rossz hatása van, ha azt tanítjuk a gyereknek, hogy a világ egy veszélyes hely

Nem az fogja megvédeni a gyerekeket a rájuk leselkedő veszélyektől, ha azt tanítjuk nekik, hogy a világ egy veszélyes hely.
2022. Június 21.
Rossz hatása van, ha azt tanítjuk a gyereknek, hogy a világ egy veszélyes hely (fotó: Getty Images)

A The Journal of Positive Psychology folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha azt tanítjuk a gyerekeinknek, hogy a világ egy veszélyes hely, az nem biztos, hogy úgy védi őket, ahogyan azt a szülők gondolják. Valójában ez a fajta negativitás egy sor problémát hoz magával.

A világról alkotott elképzeléseink egy része a tapasztalatainkon, míg más része ősi hiedelmeken alapszik. Jeremy Clifton pszichológus kutatása szerint az embereknek több mint két tucatnyi ősi hiedelemük van a világról. Ezek többsége 3 nagy csoportba osztható:

  • A világ egy biztonságos hely (szemben a veszélyes helyekkel). Ez határozza meg, hogy az emberek milyen mértékben hiszik, hogy a világ tele van fenyegetésekkel.
  • A világ egy csábító hely (szemben az unalmas hellyel). Ez határozza meg az egyének hajlandóságát arra, hogy részt vegyenek a világban – azaz, hogy azt tegyék, amit érdekesnek, szépnek és értelmesnek találnak (vagy nem).
  • A világ élő. Ez határozza meg, hogy az emberek úgy tekintenek-e a világra, mint egy olyan helyre, ahol a dolgok az erőfeszítéseik miatt történnek, és hogy a világnak szüksége van-e az ember segítségére és beavatkozására.

Hogy elmagyarázza, mekkora hatalmat gyakorolhatnak a világról alkotott ősi hiedelmeink az életünkre, Clifton azt kéri, hogy emlékezzünk vissza arra, amikor egy olyan helyen voltunk, amelyet utáltunk, majd képzeljük el, hogy örökre ott ragadtunk.

“Azok közülünk, akik a világot veszélyesnek, unalmasnak és mechanikusnak látják, egész életükben egy olyan helyen ragadnak, amelyet gyűlölnek” – magyarázza. “A viselkedésre és a jólétre gyakorolt hatása óriási annak, ahogy gondolkodunk a világról.”

Clifton jelenlegi kutatásában azt vizsgálta, hogy a résztvevők ősi világról alkotott hiedelmei milyen összefüggéseket mutatnak a különböző életkilátásokkal – például a munkával való elégedettséggel, a depresszióval, az elégedettséggel és az általános boldogulással.

A tanulmány megállapította, hogy foglalkozástól függetlenül a negatív ősi hiedelmek szinte soha nem jártak együtt jobb eredményekkel. Ehelyett kevesebb sikert, kevesebb munkahelyi és életelégedettséget, rosszabb egészséget, drámaian kevesebb boldogulást, több negatív érzelmet és depressziót jeleztek előre.

“Azt találtuk, hogy az emberek sokféle ősi hitet akarnak átadni a gyerekeiknek, köztük azt, hogy a világ veszélyes és ellenük van, és ennek negatív következményei vannak” – magyarázza Clifton.

Clifton szerint azok az emberek, akik szerint a világ szörnyű hely, valóban hisznek ebben. Hajlamosak azt hinni, hogy negatív hiedelmeik megvédik őket a csalódásoktól és a veszélyektől, jobbá teszik őket a munkájukban, stb. Az igazság azonban egészen más. Azok az emberek, akik hajlamosak a világot veszélyesnek látni, túlreagálják a dolgokat, és olyan veszélyeket látnak, amelyek nincsenek is.

 Clifton a következőt tanácsolja: “Azt tanácsolom mindenkinek, akit érdekelnek az ősi, világról alkotott hiedelmek és az, hogy ezek hogyan befolyásolják az ő vagy a gyerekei életét, hogy először is derítsék ki, mik az ő ősi hiedelmeik. Az első lépés a börtönből való kiszabaduláshoz az, hogy felismerd, börtönben vagy.”

(Cikk forrása: psychologytoday.com)