Kisgyerek

Ritkán szúrják

A nátháról azt tartják, ha kezelik, hét napig tart, kezelés nélkül pedig akár egy hétig is.
2003. Október 28.

Ez a szójáték arra utal, hogy a vírusok ellen nincs hatékony gyógyszer, a szervezet küzdőképessége dönti el, meggyógyul-e a beteg egy hét alatt, avagy szövődményt okoz a nátha. Ha két-három hétig elhúzódik, akkor szinte biztos, hogy orrmelléküreg-gyulladással állunk szemben.

Védelmező köhögés

Sokan azt hiszik, hogy az arcüreggyulladásnak drámaian heves tünetei vannak. Pedig erős fejfájás ritkán jelentkezik, láz alig kíséri, inkább hőemelkedéssel jár.

De alaposan gyanakodnunk kell rá, ha a nátha három héten túl is elhúzódik, és főként éjszakai köhögés kíséri.

A fokozott orrváladékozás és a köhögés a szervezet védelmi rendszerének működését is jelenti. A köhögés elfojtása nem mindig célszerű, csak a kínzó száraz köhögést kell csillapítani.

A gyulladt orrmelléküregek további jellemző tünetei: a szem, a halánték és az arc területén érzett nyomás, enyhe fájdalom, ami előrehajláskor, például cipőhúzáskor erősödik. Orrdugulás, sűrű orrváladékozás, rossz közérzet, fülpattogás elég gyakran szerepel a panaszok között. A gyulladásos folyamat felnőtteknél egyoldali, gyermekeknél általában kétoldali.

Nem elég a gyógyszer

Sokan megkérdezik, hogy a szokásos kezelés: az orrcsepp, a váladékoldó, az antibiotikum és a fájdalomcsillapító miért nem gyógyítja meg maradéktalanul az arcüreggyulladást. Átmeneti javulás után a tünetek hamar fellángolnak, a panaszok gyakran állandóvá válnak. Ennek oka: a zöldes-sárgás orrváladékban lévő gennykeltő kórokozók (baktériumok) az orrüreget az arcüreggel összekötő természetes nyíláson át mintegy “bekúsznak” az arcüregbe. Onnan kijutni csak nehezen tudnak, csapdába esnek, szaporodnak, valamint váladéktermelésre ingerlik az arcüreg nyálkahártyabélését.

Ritkán szúrják

Ettől a nyálkahártyabélés megvastagszik, gyakran elzárja az élettani (természetes) nyílást és az arcüreg orral való összeköttetése elzáródik. Egy veszélyes gennyes góc alakul ki annak minden következményével. Sajnos a gyógyszerek a gyulladásos arcüregbe nehezen tudnak behatolni. Ez a magyarázata annak, hogy a gyógyszeres kezelés önmagában nem elégséges.

Jó a vákuum

A legalapvetőbb, mintegy 2000 éve helytálló alapszabály a gyógyításban az a hippokratészi gondolat, ami így hangzik: “hol genny van, azt le kell bocsátani”! De nyilvánvalóan nem mindegy, hogyan. Mindenki retteg az arcüreg szúrással való átöblítésétől. Különösen igaz ez, ha gyermek kezeléséről van szó. Örömmel közölhetem, hogy az utóbbi 10 év folyamán egyre többen végzik az öblítést szívó technikával, az úgynevezett Proetz (amerikai szerző) vákuumos módszerrel. Ez teljesen fájdalmatlan és bármely életkorban elvégezhető. Önállóan nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, azzal együtt viszont jól kiegészíti a gyógymódot.

Orrhigiéne

Az arcüreg feletti terület melegítése csökkenti a fájdalmat, lokalizálja a gyulladást, segít a lobgát kialakulásában. A melegítő lámpa vagy az arcra közvetlenül felhelyezett meleg borogatás, illetve a színkép lámpa gyulladáscsökkentő hatása szintén jól kiegészíti a kezelést.

Igen fontos az orrhigiéne megteremtése. Gyermekeknél a gyakori orrváladék-leszívás után hatásos a váladékoldó és nyálkahártya-duzzanat-csökkentő orrszpré használata.

Az elhanyagolt, nem kezelt arcüreggyulladásnak számtalan veszélye van. A krónikussá vált folyamat gyakran csak műtéttel gyógyítható. Az elhúzódó nátha és a köhögés legyen mindig figyelmeztető jele ennek a veszélyes betegség kialakulásának.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Amikor az orrfújás még nem megy
  • Amikor rosszabbra fordul az ártatlan nátha
  • Nagytesóval jön haza a betegség: így élje túl a kicsi is
  • V.évf./10.sz.

    Forrás: Baba Magazin