Kisgyerek

Parlagfűallergia: erre lehet számítani idén

Az idei allergiás időszak várhatóan gyengébb lesz a szokásosnál.
2019. Július 29.
Parlagfűallergia: erre lehet számítani idén

Ugyan még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, de a pollenszórás július utolsó napjaiban az Alföldön, a fővárosban és térségében már elérheti az allergiás tüneteket okozó szintet – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap az MTI-vel.

Azt írták: az idei allergiás időszak várhatóan gyengébb lesz a szokásosnál. Az augusztus eleji megjelenést követően a pollenkoncentráció lassú emelkedésére lehet számítani, de a hónap közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján szeptember első felében várható.

A közleményben kifejtették: idén a parlagfű virágzása a korábbi évekhez képest később kezdődik. Jelenleg a parlagfűállomány az ország nagy részén fejletlen, kevesebb a növény és a virágzat, a tövek is alacsonyabbak. A májusi, szokatlanul hűvös időjárás feltehetően késleltette a parlagfű csírázását, később pedig a szárazság korlátozta a tövek növekedését.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az allergiás tünetek megjelenésére a mérsékeltebb pollenterhelés ellenére is számítani kell, ezért javasolják: a parlagfűre érzékenyek mielőbb keressék fel kezelőorvosukat, és kezdjék meg a gyógyszeres kezelést.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképes előrejelzése segítségével bárki naponta tájékozódhat az aktuális helyzetről. A PPRR közvetlenül elérhető a polleninfo.oki.hu weboldalon.

Az allergiában szenvedők könnyebben enyhíthetik tüneteiket, ha előre tudják, hogy melyik allergén virágzik – írták, felhívva a figyelmet arra, hogy idén online pollennaptár is segíti az időbeni felkészülést. A pollennaptár a ezen a webcímen érhető el.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI