Kisgyerek

Párásítók, inhalátorok: indul a nagyüzem

A tél hurutok, a krupp, a befulladások legnagyobb szezonja, így előkerülnek az inhalátorok, párásítók. Mire kell figyelni a használatuknál?
2018. November 21.
Párásítók, inhalátorok: indul a nagyüzem

Ultrahangos párásítók

Ezek a készülékek egészen finom köddé porlasztják a vizet, ami szinte azonnal eloszlik a levegőben, nem csapódik le a bútorokon. Különösen fontos tisztítani őket, hogy ne szaporodhassanak el bennük a baktériumok. Az irányadó mindig a gyártó leírása, ezt érdemes tanulmányozni, ha hosszan szeretnénk üzemeltetni! Mindig tiszta csapvízzel töltsd fel, még jobb, ha desztillált vizet vásárolsz erre a célra, így tudod teljes biztonsággal vízkőmentesen üzemeltetni, különösen, ha felétek magas ásványianyag-tartalmú a csapvíz!

Ne kerüljön a szerkezetbe ásványvíz, esővíz vagy kútvíz se, és Salvus vizet is csupán olyan készülékbe szabad tölteni, amelynek a leírásában ezt kifejezetten engedélyezi a gyártó. Maximum egy-két napig őrzi meg frissességét a beletöltött víz, ezért ha marad is el nem párologtatott folyadék az eszközben, mindig öntsd ki belőle, és töltsd fel frissel, mielőtt újra bekapcsolod. Háromnaponta, illetve minden alkalommal, ha maradék vizet felejtettetek benne, végezd el a készülék ecetes vagy citromsavas tisztítását, ehhez egy kisebb kefe (például fogkefe) szükséges. Közben vigyázni kell, hogy ne karcold meg a kerámiát!

Inhalátor

Az inhalátorok az alsó és felső légutakba juttatják a porlasztott folyadékot. Ha gyógyszert kell adagolni az inhalátorba, minden egyes használat után szedd szét alkatrészeire, mosd el forró, mosószeres vízzel, és öblítsd le őket folyóvízzel, majd pormentes helyen hagyd megszáradni mindet.

A nap utolsó használata után jöhet az egyes alkatrészek (maszk, gyógyszeradagoló) alapos fertőtlenítése: kereskedelmi forgalomban kapható fertőtlenítőt érdemes használnod ehhez, a gyártó utasításainak megfelelően. Forró vizes öblítés és szárítás jön itt is. Ha a kifőzés híve vagy, a PVC-maszk kivételével az alkatrészek ugyanúgy ki is főzhetők.

Mivel az elektromos készülékek rosszul viselik az állandó sós levegőt, célszerű olyan helyiségben inhalálni, ahol nincsenek ilyen berendezések.

+1 tipp az aerobiológustól

A párásító készülékek rendszeres használata csak száraz (50 százalékos relatív páratartalom alatti) levegőjű és száraz falú, jól szellőző helyiségben ajánlott. Ne üzemeltesd őket ott, ahol légtömör (például műanyag) nyílászárók vannak, kivéve, ha ezekbe részszellőző van beépítve, és emellett aktív, azaz ventilátoros légcsere is működik.

A párásítók áltat bevitt légnedvesség lecsapódhat, és elősegítheti az allergén penészgombák és háziporatkák etszaporodását. A készülékekben pangó vízben számos kórokozó baktérium fordulhat elő. Ezeket a párásítók a levegőbe juttatják, és felléphetnek az úgynevezett párásítóbetegség tünetei: nehézlégzés, fejfájás, láz.

Az ultrahangos és hidegpárásítók ásványi anyagokat is a levegőbe juttatnak, ez gyakran nehezen eltávolítható fehér por formájában rakódik le. A párologtatók és gőzölős párásítók esetén ez nem tapasztatható, emellett e készülékek kevesebb mikroorganizmust szórnak a levegőbe.

Szakértő: Dr. Magyar Donát aerobiológus, Országos Közegészségügyi Intézet

A cikk forrása a Kismama magazin. A lapra online is előfizethetsz.

Párásítók, inhalátorok: indul a nagyüzem

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin