Kisgyerek

Nyaralhatok kisgyerekkel? Hogyan?

Főleg az első gyermek születésével merül fel a szülőkben, hogy ezután hova és hogyan mehetnek el vakációzni, mire számíthatnak, ha kisbabával mennek nyaralni. Cikkünkben a babás utazáshoz kaphatnak praktikus tanácsokat!
2009. Augusztus 06.

Menjünk? Ne menjünk?

Megfelelő előkészületek mellett nyugodtabban útnak indulhatunk gyermekünkkel belföldre és külföldre is. Rengeteg topik nyílik évről évre, amelyben édesanyák osztják meg tapasztalataikat és teszik fel kérdéseiket, hogy miként szervezhetik meg jól a nyaralást kisgyermekkel. Sokan bátran útnak indulnak néhány hónapos babával is, megfelelő előkészítés, és a kötelező oltások beadása után a bátrabb szülők hosszabb útra is vállalkoznak – erről sok-sok fórumon olvashatunk beszámolókat.

Azt szinte mondani sem kell, hogy akár belföldre, akár külföldre utazunk, alaposan át kell gondolni, hogy a baba életkorának megfelelően mire számíthatunk.

Ami minden korosztályra vonatkozik, az a helyi gyermekorvosi rendelő, az ügyelet elérhetőségének felderítése. Jó esetben már itthon, az interneten utánanézhetünk, de legkésőbb a szállásra érkezéskor tájékozódjunk, mert nincs annál rosszabb, mint amikor hirtelen felszökő láz, megsérült térd miatt keresnénk orvost, de nem találunk.

Bababarát szállás?

A szállás kiválasztásánál ma már több bababarát hotel közül is választhatunk. Ha erre nincs mód, akkor is érdemes szállásfoglaláskor érdeklődni, hogy etetőszék, pelenkázási lehetőségek, játszótér, játszóház van-e. Ha nem bababarát szállást választunk, akkor a magunk érdekében a foglalás előtt tisztázzuk, hogy milyen gyakran járnak hozzájuk kisgyermekes családok, mennyire tolerálják a picikkel együtt járó zsivajt és rendetlenséget. A baba étkeztetésének lehetőségeiről mindenképpen kérjünk felvilágosítást: milyen babamenük vannak, 1 éves kor alatti gyermekünknek milyen üveges babaételt tudnak adni. Az információk alapján eldönthetjük, viszünk-e még valamit magunkkal, amit a pici biztosan megeszik.

Eszi, nem eszi, nem kap mást?

Ha túl meleg van, a picik is étvágytalanabbak lesznek, ugyanúgy, mint a felnőttek – a sok új élmény pedig elvonja a figyelmüket az étkezésről. Ezen ne lepődjünk meg, és ne erőltessük minden áron az evést. Azonban rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás.

Ha a baba étvágytalan, akkor különösen ügyeljünk arra, hogy a folyadék egyben tápláló is legyen. 6 hónapos kor alatt az anyatej, annak hiányában a tápszer a baba fő étele és itala.

Ebben a korban változó a baba által elfogyasztott mennyiség, de igény szerinti szoptatás esetén nem lehet probléma a baba ellátásával. Nagy melegben, kánikulában a szokásosnál is gyakrabban tegyük mellre a kisbabát, illetve a még szopó nagyobbaknak teljesítsük a kérését, ha szopni kérnek.

Fél éves kora után az anyatejen kívül adjunk neki más folyadékot is: vizet, hígított zöldség-, gyümölcsleveket. Saját tapasztalat: ha a baba legelső itala a tiszta víz, és csak kicsit később, akár 2-3 hónap elteltével ismertetjük meg a gyümölcslevekkel, akkor később is szívesen issza a vizet! Ez fontos, mert sok kisgyermek képes annyira rászokni az édes, cukrozott italokra, hogy kizárólag azt hajlandó inni, ez pedig néhány év múlva elhízáshoz vezethet!

Sűrűbb, tartalmasabb ételekkel (például főzelékekkel) esténként kínáljuk a babát, hiszen ebben a napszakban már lehűl annyira a levegő, hogy azokat szívesebben fogyasztja majd. Ha még nem evett darabos ételeket, akkor lehetőleg ne a nyaralás alatt próbáljuk megkóstoltatni vele!

Minden esetben érdemes alaposan tájékozódnunk, mielőtt az éttermet kiválasztjuk, hogy van–e etetőszék, illetve babamenü választható-e. Külföldön érdemes otthonról vitt babaétellel készülni, hiszen a nyaralóhelyen megtalálható ételek közül nem biztos, hogy szívesen adunk bármit is a gyermekünknek – ráadásul az összetétel is idegen nyelven van megadva, és nem biztos, hogy értünk horvátul, görögül…

Bár hozzáteszem, amikor ilyen problémával álltam szemben, és az eladó nem tudott jól angolul, bizony activitynek is beillő módon, állathangokkal kísérve mutogattuk el egymásnak, hogy van-e ebben a bébiételben tehéntej, milyen húst tartalmaz…

Ha már a felnőttekhez hasonló dolgokat eszik a gyermek, akkor is lehetnek problémák az étkezésekkel, ugyanis a mediterrán országokban az ételekben másfajta baktériumok találhatók meg, mint amihez a gyermek hozzászokott, ez pedig betegséget (hányást, hasmenést) okozhat. Ez akár az egész nyaralást elronthatja.

A strandokon található kifőzdék, lángos sütők, palacsintázók, cukrászdák biztosan nem a baba-pocaknak lettek kitalálva. Ezek az ételek túl zsírosak, túl fűszeresek, tehát nehezen emészthetőek. Az egy éves kor alatti kisgyermek szervezete ilyen típusú tápanyagra még nincs felkészülve. Az ilyen hirtelen terhelés is okozhat hányást-hasmenést.

Tünetek, kezelés

Számítanunk kell arra, (legfeljebb pozitívan csalódunk), hogy valamilyen emésztőrendszeri probléma előfordul utazás alatt. (Persze azoknál is, akik otthon maradnak!) Ilyen például a

– hirtelen hányás, hasmenéses széklet, mely akár véres is lehet,

– a baba nyűgössé válik,

– visszautasítja a táplálást,

hasfájás jeleit mutatja,

– nem lehet megnyugtatni, elaltatni,

– hirtelen kialakuló, esetenként magas láz.

Ezen tünetek jelentkezésekor el kell kezdenünk a kezelést, illetve fel kell keresnünk az orvost.

Első lépésként pici babáknál érdemes súlyt mérni, így nyomon tudjuk követni a folyadék veszteségét. Minden korosztálynál érdemes feljegyezni a hányások, hasmenések számát, mennyiségét. Mérjünk hőmérsékletet, szükség esetén csillapítsuk a lázat. Ha a baba hányt vagy esetleg hirtelen hasmenése volt, a legfőbb teendőnk a folyadékpótlás.

Sem az anyatej, sem a tápszer adását nem szabad felfüggeszteni, csupán egy rövid, körülbelül 4 órás szünetet kell tartani – tehát 1 étkezést kell kihagyni, ezt koplaltatásnak nevezik még akkor is, ha csecsemőknél és kisgyermekeknél csupán néhány órás szünetet jelent.

Az első tünetek jelentkezésekor a következő 4-6 órán keresztül rehidratáló folyadék adása javasolt 100ml/testtömeg kilogrammonként. Ha ezen túl vagyunk, akkor az anyatejet vagy tápszert egészítsük ki 10ml/testtömeg kilogrammonkénti rehidratáló folyadékkal.

Anyatejes táplálás esetében az anyatejben lévő immunerősítő, probiotikus anyagok nagy mennyisége miatt a szoptatást továbbra is érdemes folytatni, ez segíti a gyógyulást, az anyatejet pedig mindennél könnyebben emészti meg a gyomor.

Amennyiben 1 napon belül nem enyhülnek a tünetek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – hívja fel a figyelmet a Magyar Gyermekorvosok Társasága a “Cumisüveg és Tudomány” hírlevelében.

Forrás:Magyar Gyermekorvosok Társaságának a “Cumisüveg és Tudomány” hírlevele

Kapcsolódó cikkeink:

Nyaralj a babával

Együtt nyaral a család

Forrás: HáziPatika.com