Kisgyerek

Nem kell mindig gyógyszer!

Tizenhárom éve ismerjük egymást, amióta Pomázra költöztünk. Akkor még csak három gyerekünkkel első dolgom volt, hogy érdeklődjem ismerőseimnél, ismernek-e megbízható gyerekorvost a közelben.
2011. Október 23.

Névjegy

Dr. Korausz Etelka

1995 óta gyermekgyógyász, előbb három évet töltött a Tűzoltói utcai gyermekklinikán, majd házi gyermekorvosként helyezkedett el. A Kismama magazinnak négy éve felkért szakértője. Férjével, aki szintén orvos, két fiút neveltek fel, akik maguk is szüleik nyomdokaiba lépnek, jelenleg orvostanhallgatók.

Amikor már a negyedik ismerős ismerőse is őt ajánlotta, felhívtam. Számomra a legfontosabb szempont az volt, hogy kijöjjön hozzánk, ha hívjuk, és legyen kórházi munka során szerzett tapasztalata. Ugyanis még mindig napirenden voltak az akkor ötéves Kristóf kruppos és asztmás rohamai, és számos éjszakai kórházba rohanás után olyan orvost kerestem, aki vészhelyzetben segítségünkre lehet. Első találkozásunkra is épp egy ilyen eset kapcsán került sor. Amikor betegek a gyerekeink, hajlamos vagyok rögtön a legrosszabbtól tartani, ezért különösen nagy megkönnyebbülés és megnyugvás volt számomra az ő magabiztossága. Diagnózisai mindig helyesnek bizonyultak, mi pedig megszoktuk, hogy ritkán kell antibiotikumért, lázcsillapítóért patikába járni, és a különféle betegségeknek megvan a maguk természetes lefolyása és gyógyulási ideje. Azóta sokat változtak az elképzeléseim arról, melyek is a gyerekorvos-választás legfőbb szempontjai. Arról például elég hamar meggyőzött, hogy a házhoz járás csak egészen kivételes esetben fontos, egyébként a rendelő az ellátás megfelelő helyszíne.

Gyerekbarát rendelő

Azt hiszem, kevés olyan gyerekorvost találni az országban, aki saját költségén létesített minden igényt kielégítő, mindig makulátlanul tiszta háziorvosi rendelőt: ő tágas váróteremmel, barátságos vizsgálószobával, játékokkal, könyvekkel, szoptatószobával, tiszta mosdókkal, minilaboratóriummal várja a pácienseit, akikből egy-egy rendelésen akár ötven-hatvan is megfordul nála. A minilabor talán némi magyarázatot igényel: Korausz doktornő nyolc éve CRP-vizsgálatot is végez cseppnyi vérből azokban az esetekben, amikor nem biztos abban, hogy a gyerkőc betegségét baktériumok vagy vírusok okozzák-e. Ennek a vizsgálatnak köszönhető, hogy ő csak negyedannyi antibiotikumot ír fel, mint az országos átlag. Bár óriási gyógyszerköltség-megtakarítást jelentene ennek a vizsgálatnak a széles körű alkalmazása a háziorvosi praxisokban, az OEP ezt nem finanszírozza – így a rendelőhöz hasonlóan ez is a doktornő saját költsége. Gyakran magyarázza a szülőknek, hogy tíz lázas megbetegedésből hetet-nyolcat vírusok okoznak, ilyenkor pedig nincs szükség semmiféle gyógyszerre. „Recept nélkül is lehet távozni a rendelőből” – szokta mondogatni, és bár ezen többen meghökkennek, mert a gyógyulás zálogának a gyógyszert tartják, hosszú távon mindenki így jár a legjobban.

A lélek is beteg

– Ma már nem lehet holisztikus szemlélet nélkül dolgozni. Nemcsak a beteg testi tüneteit, hanem a lelki, személyiségbeli összefüggéseket is figyelembe kell venni, hiszen a betegség mindig jelez valamit – vallja Korausz doktornő, aki épp természetgyógyászati alapvizsgára készül. – Szeretnék szélesebb látókörrel közelíteni pácienseim problémáihoz, ezért tanulok folyamatosan. Tudom, hogy a szülő tehetetlennek érzi magát, ha a gyerek beteg. Segíteni szeretne a szenvedésén, és erre sokszor kiváló alkalmat kínálnak az átgondoltan és szakszerűen alkalmazott természetgyógyászati módszerek úgy, hogy közben nem terhelik feleslegesen a szervezetet. Az immunrendszer pedig közben végzi a maga dolgát.

Forrás: Kismama magazin