Kisgyerek

Nem igazán véd az UV-A sugárzástól az autónk

Autónk szélvédője minden bizonnyal megvéd minket a nap UV-A sugarainak hatásától vezetés közben, de az oldalsó ablakokra mindez nem minden esetben igaz.
2016. Május 20.

Az UV-A sugárzás növeli a bőrrák és egyéb bőrproblémák kialakulásának esélyét. Mivel az amerikaiak naponta akár több órát is tölthetnek vezetéssel, a szakembereket az érdekelte, hogy napjaink autói milyen mértékben jelentenek védelmet az ultraibolya-sugárzással szemben.

Dr. Brian Boxer Wachler, a Beverly Hills-i Boxer Wachler Vision Institute munkatársa 15 autógyártó cég 29 modelljét vizsgálta, amelyek 1990 és 2014 között készültek.

Kiderült, hogy a szélvédők rendszerint elég biztonságos védelmet nyújtanak a káros sugárzásokkal szemben, alacsonyabb és kevésbé konzisztens a védelem az oldalsó ablakok esetében.Míg a frontális szélvédők az UV-A sugárzások 96 százalékát blokkolják, az oldalsó ablakok esetében csupán 71 százalékos ez az arány.

Fény derült arra is, hogy csupán az autók 14 százaléka rendelkezik magas UV-A védelemmel, ami szem- és bőrrákot okozhat. A szakember szerint fontos, hogy az autógyártó-cégek felfedezzék ezt a hiányosságot, és új modelljeikben már teljes, 100 százalékos UV-A védelem legyen.

Nyaranta minden szülő előveszi a napvédő termékeket, hiszen jól tudjuk, hogy a gyermekek fokozott védelemre szorulnak a napfény káros hatásaival szemben. A káros UV sugarakról tudjuk, hogy nem csak a bőr öregedéséért felelősek, hanem a bőrrákért és más bőrbetegségekért is, nem beszélve a látáskárosodásról.

A gyermekek (és a felnőttek) az autóban sincsenek védve a sugaraktól, azok átszűrődnek az ablaküvegen, bár ezt sokan elfelejtik. Éppen ezért érdemes az autó üvegeit olyan fóliával bevonni, amely meggátolja az autó felmelegedését, és megvéd a káros UV sugaraktól is.

Az anyag a JAMA Ophthalmology című szaklapban került publikálásra.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Napfényben a baba
  • Helyünk a nap alatt
  • Nyári napsütés: szeressük vagy sem?
  • Forrás: Medipress