Kisgyerek

Nem eszik húst a gyerekem!

Sokfélék a gyerekeink: vannak köztük kicsi húsevők, akik már négy fogacskával is vígan rágcsálják a csirkecombot, és vannak jócskán olyanok, akik a húsnak már a szagától is öklendeznek. Attól még felnőhetnek egészségesen.
2012. Június 29.

Nem eszik húst a gyerekem!

A táplálkozási szakértők véleménye eléggé egyöntetű: hat hónapos kor után az első táplálékok között ajánlják a húsok bevezetését a kisbaba étrendjébe, mégpedig azért, mert a húst tartják a legjobban hasznosuló vasforrásnak. Márpedig a méhen belüli életből hozott tartalékok lassan kimerülőben vannak a második fél évben. Az anyatej vastartalma pedig alacsony, de nagyon jó hatásfokkal hasznosuló, hat hónapos korig egészen biztosan kielégíti a kizárólag szopó babák igényeit, egyes vizsgálati eredmények szerint még azután is jó darabig.

Érdekes megfigyelés viszont az, hogy számtalan gyerek szaladgál boldogan és egészségesen a világon úgy is, hogy számszerűen messze nem fogyaszt elegendő vastartalmú ételt, mégsem vashiányos. Vagy nem láttál még pálcikavékony gyerkőcöt, aki látszólag semmit sem eszik, vagy csak jelképes mennyiséget, szülei agyonaggódják magukat a “rossz étvágy” miatt, ám az előbb-utóbb lebonyolított kivizsgálás semmilyen eltérést sem talál? Valójában nem tudjuk még pontosan, mi magyarázhatja ezt a jelenséget, de az biztos, hogy megkönnyebbülést hozhat a válogatós, vékonyka gyerekek szüleinek.

Az evés erőltetése egyébként sem vezet soha eredményre, az egyetlen dolog, amiben érdemes következetesnek maradni, az az egészségtelen, táplálkozási szempontból értéktelen édességek, desszertek teljes mellőzése.

Ha nem eszi meg a húst

Abból indulhatsz ki, hogy a hús az egyik legjelentősebb fehérjeforrás. Egy kisgyereknek körülbelül napi 16 gramm fehérjére van szüksége az egészséges fejlődéshez. Ez nagyjából 70 gramm csirkemellnek felel meg. Hasonlóan magas fehérjetartalmúak a tejtermékek közül a sajtok, a körözöttek és a tojás. Már egyetlen tojásos szendvics is fedezheti a napi fehérjeszükségletet, különösen ha még egy kis sajtot is eszik hozzá.

Ha tejet, tejterméket sem eszik a gyerek, például tejfehérjementes diéta miatt, ügyelj arra, hogy gyakran kínáld babbal, lencsével, készíts neki olajos magokból szendvicskrémeket, golyócskákat, ezek a megfelelő fehérjebevitel mellett a szükséges vasat és rengeteg különféle vitamint is biztosítanak megfelelő mennyiségben.

Szendvicskrém kesudióból, tökmagból, napraforgómagból vagy mandulából

1. Áztasd be a magokat néhány órára, majd főzd 10 percig egészen kevés vízben.

2. Aprítógépben pépesítsd a magokat.

3. Ízesítsd sörélesztőpehellyel, friss, aprított hagymával vagy fokhagymával, pici sóval, friss zöldfűszerekkel, kis kanál mustárral, friss citromlével.

4. Keverd össze alaposan, ha szükséges, tegyél bele egy-két evőkanál olívaolajat vagy kókuszzsírt, hogy könnyebben lehessen kenni.

Magos golyócskák kesudióból, tökmagból, napraforgómagból vagy mandulából

Készítheted édes és sós változatban is. A sós változatban a szendvicskrém hozzávalóit használhatod fel úgy, hogy zabpelyhet szórsz bele, hogy jobban formázható, szilárdabb állagú golyókat kapj.

Az édes változat így készül:

1. Áztasd be a magokat néhány órára, majd aprítógépben daráld egészen finom állagúra.

2. Áztass be kevés áztatólében vagy friss gyümölcslében néhány aszalt gyümölcsöt vegyesen, például kajszit, szilvát, mazsolát. Ha már megpuhult, tedd az aprítógépbe, és pépesítsd.

3. Keverd össze némi citromlével, zabpehellyel, és gyúrj belőle kis gombóckákat. Érdemes egy kicsit állni hagyni fogyasztás előtt.

A golyócskák további előnye, hogy a kicsi egyedül tudja őket a szájába rakni, és ezt az önállóságot sokan lényegesen jobb étvággyal értékelik.

Nem eszik húst a gyerekem!

Megújulás szülés után, babáknak is való receptekkel

Tetszett ez a recept? Hasonlókat találhatsz a szerző, W. Ungváry Renáta szakácskönyvében

A Kismama babakonyhája Facebook-oldalára is érdemes időről időre benézned.

Kapcsolódó cikkeink: