Kisgyerek

Most még fontosabb a jó alvás, mint valaha

A jelenlegi járványhelyzetben sokan vállaltak önkéntes karantént, dolgoznak otthonról - és azt gondolhatnánk, hogy akár több idejük is jut magukra.
2020. Március 24.
Most még fontosabb a jó alvás, mint valaha (Fotó: Getty Images)

Azonban a család, a takarítás, a főzés és a számtalan hírolvasással töltött óra miatt ez lehet, hogy épp ellenkezően alakul.

Emiatt a szorongás is egyre fokozódik, és nem biztos, hogy mindenki képes megfelelően kialudni magát. Pedig az immunrendszer megerősítésére a 7-9 óra alvás (gyerekeknél a 10-12 óra) az egyik legjobb módszer. De ha a pihenéssel tölthető időt elviszi a stressz és az aggodalom, akkor nem lesz meg a megfelelő mennyiségű alvás – a megfelelő minőségűről nem is beszélve.

Épp itt az ideje, hogy odafigyelj a mentális egészségedre, és a megfelelő mennyiségű pihenésre is. Ebben segítünk a következő tippekkel!

Két órával lefekvés előtt már ne használd a kütyüket

Fontos, hogy folyamatosan tájékozódjunk a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb hírekről, főként a saját magunk és a családunk védelme érdekében. De a médiafogyasztásunkat korlátoznunk is kell: ahelyett, hogy lefekvés előtt a híreket olvasnád a telefonon, vagy a tévében néznéd a hiradót, inkább olvass egy jó könyvet, vagy beszélgess a pároddal, esetleg hívj fel egy barátot.

Legyen egy kis énidőd este

Ha este túlterhelt vagy, készíts egy forró teát, vegyél néhány mély lélegzetet, és hagyj magadnak egy kis énidőt. Akár egy kis meditációt is kipróbálhatsz, ugyanis a friss oxigén, amit ezzel juttatsz az agyadba, segít csökkenteni a szorongást.

Legyen fix lefekvési időd

Gondolj arra, hogy ha van egy találkozó a naptáradban, mindent megteszel azért, hogy időben oda is érj. Ha nem állítasz be fix lefekvési időt, akkor 7-9 órát biztosan nem fogsz tudni aludni – pláne, ha úgy gondolkodsz, hogy ó, egy fél órás sorozat epizód vagy egy kis hírolvasás még belefér, ezekből ugyanis könnyedén lehetnek órák is. Számold vissza, hogy az ébredéshez képest mikor kell lefeküdnöd – kalkulálj 8 és fél órával, ha teheted, így ha nem sikerül azonnal elaludni, akkor is tudsz eleget pihenni.

Mozogj

Annak ellenére, hogy a konditermet és a csoportos órákat elfelejtheted egy időre, otthon még tudsz mozogni. Sok edző tart most ingyenes online edzéseket, ha pedig van otthon futópadod, szobabiciklid, vagy más kondigéped, még könnyebb dolgod van! Az edzés amellett, hogy számos módon hat jótékonyan az egészségedre, a nyugodtabb alvást is elősegíti.

Írj naplót

A kutatások szerint, ha lefekvés előtt leírod a gondolataidat, amelyek épp foglalkoztatnak, sokkal jobban fogsz aludni. A naplódba azt is leírhatod, miért vagy hálás, ami segít a jó dolgokra koncentrálni.

(VIA)