Kisgyerek

Mosatlan gyümölcs

Nagy a kísértés, hogy a kertben bekapjuk a fáról, bokorról lecsüngő gyümölcsöt. Még ha nem is permetezünk vegyszerrel, más, szabad szemmel nem látható szennyeződések megtelepedhetnek a gyümölcsön.
2008. Január 27.

Mosatlan gyümölcs

Sajnos az eső is meglehetősen szennyezett lehet. Nemcsak az út mellett fekvő kertekben számolhatunk ezekkel a tényezőkkel, hanem akár a forgalomtól messzebb eső területeken is. A szél ugyanis odafújhatja a szennyeződéseket. A természetből sem csak jó származik: a gyümölcsre kerülő madárürülék, rovar szállította más állati ürülék, rovarpeték fertőzést, hasmenést okozhatnak.

Permetezett gyümölcsök esetében igen fontos, hogy betartsuk a csomagoláson megadott, úgynevezett élelmezésügyi várakozási időt, mert az egyszerű mosás nem távolítja el megfelelően a vegyszermaradványokat. A saját fánkról szedett gyümölcsöt is mossuk meg tehát fogyasztás előtt!

Sajnos még piacon árusított gyümölcsöknél is előfordul, hogy látszanak rajta a kékes színű permetcseppek. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy nem telt le a szükséges várakozási idő, ezért inkább ne vásároljuk meg, hiszen még hámozással sem sokat segíthetünk a helyzeten! A kisbabák sokkal érzékenyebbek az effajta hatásokra, mint a felnőttek.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mennyi mérget adunk a babának?
  • Csak biozöldséget?
  • Tényleg bio a bio?
  • Forrás: Kismama magazin