Kisgyerek

Montessori inspirálta játékok, amelyek együtt nőhetnek a gyerekkel

A játékból nagyon sokat tanulnak a gyerekek. A strukturálatlan játék támogatja a gyerekek mentális és fizikai egészségét, segíti őket abban, hogy megértsék az őket körülvevő világot.
2021. Október 11.
Montessori inspirálta játékok, amelyek együtt nőhetnek a gyerekkel (Fotó: Getty Images)

A következő Montessori inspirálta játékok ösztönzik a fantáziát és a szabad játékot, a csecsemőkortól a kisgyermekkorig – és azon túl is.

Egyensúlyozó kerékpár

Könnyedén és szórakoztatómódon tanítják meg a biciklizést ezek a pedál nélküli kerékpárok. Ezekkel először az egyensúlyozás kulcsfontosságú készségét sajátíthatják el a gyerekek, és anélkül tanulhatnak meg biciklizni, hogy olyan rossz szokásokat is elsajátítanának, amelyek a pótkerékkel való biciklizéskor érvényesülhetnek.

Montessori inspirálta játékok, amelyek együtt nőhetnek a gyerekkel

Egyensúlyozó kerékpár (Fotó: Getty Images)

Fából készült játékdob

Már a legkisebb babák is reagálnak a zenére. Hamar észreveheted, hogy milyen erőteljes hatása lehet a zenének, a zenés játékoknak a gyermek szociális, érzelmi és kognitív fejlődésére.

Egyensúlyozó deszka

Az egyensúlyozó deszka valójában egy elképesztően egyszerű játék, ami mégis számtalan módon használható. Segítheti az egyensúly fejlődését, miközben szórakoztatóan biztosítja a mozgást is. Megfordítva remek híd lesz a kisautókhoz, de akár kisebb csúszdaként is használhatja a gyermek.

Montessori inspirálta játékok, amelyek együtt nőhetnek a gyerekkel

Egyensúlyozó deszka (Fotó: Getty Images)

Pikler háromszög

A Montessori tantermek alapvető elemei a Pikler háromszögek, melyek otthon is népszerűek lettek. A kisebb és nagyobb gyerekek is nagyon szórakoztatónak találják ezt az eszközt, amely segíti a motoros készségek fejlődését, és lehetővé teszi a szabad mozgást.

Montessori inspirálta játékok, amelyek együtt nőhetnek a gyerekkel

Pikler háromszög (Fotó: Amazon.com)

Szivacs mászóka

Ezeket a beltéri mászóka-szetteket már 6 hónapos korától használhatja a baba, és úgy bővíthetők, hogy később is tudjon ezekkel játszani a kisgyermek. Lépcső, alagút, csúszda formába is rendezhetők az elemek, így a gyermek a motoros képességeket és az egyensúlyozást is gyakorolhatja.

Montessori inspirálta játékok, amelyek együtt nőhetnek a gyerekkel

Szivacs mászóka (Fotó: Amazon.com)

Tanulótorony

A tanulótorony tökéletes eszköz egy kíváncsi kisgyermek számára, aki segítségével számos tevékenységben részt tud venni. Rengeteg lehetőség van az eszköz használatára, többek között segítség lehet a konyhai feladatokba, a sütésbe, a főzésbe, az előkészítésbe vagy akár a mosogatásba bevonni a gyermeket.

Montessori inspirálta játékok, amelyek együtt nőhetnek a gyerekkel

Tanulótorony (Fotó: Getty Images)

Modern babaház

A babaházak segítségével a gyermek el tud játszani a való életből ismert és kitalált helyzeteket egyaránt, így a játék remekül fejleszti a képzelőerőt. A nyitott kialakítású babaházakkal egyszerre több gyermek is játszhat közösen.

Készségfejlesztő játszóasztal

Tökéletes terepe a finommotorika fejlődésének a játszóasztal, amelyből létezik homokozós, vizezős változat is. Ez a játék is együtt nőhet a gyerkőccel, és akár többen is tudják használni egyszerre.

Fa építőkockák

Az építőkockák alapvető játékok a Montessori szerint is. A végtelen fejlődés fogalmát tanítják, és kreatív, szabad játékot biztosítanak, akár órákon át.

Mágneses építőjáték

A klasszikusnak mondható építőkockák mellett egyre népszerűbbek a mágneses építőjáték szettek is. Ezek is kreatív, szabad játékot biztosítanak, és segítik a matematikai, a természettudományi, a térbeli ismeretek, valamint a finommotoros készségek fejlesztését. A mágneses elemek inspirálják a kezdő kis építőket, míg a tapasztaltabb, nagyobb gyermekeknek segítenek még inkább kihasználni a kreativitásukat.

Fa istálló/farm és állatfigurák

A Montessori-alapú oktatásban nagyon fontos szerepe van a realisztikus játéknak, ami segít a gyerekeknek kapcsolatot teremteni és jobban megérteni a körülöttük lévő világot. A babaházak mellett a fából készült farmok, istállók és állatfigurák is ebben segíthetnek.

Szivárvány építőjáték

Az első kirakós/építőjátékok egyike lehet a szivárvány építő. Ez a játék segíti a színek megismerését, azonosítását, a finommotoros készségek fejlesztését, illetve megérteni az építés fogalmát. A játék kisebb, illetve nagyobb/több darabos változatban is elérhető.

Montessori inspirálta játékok, amelyek együtt nőhetnek a gyerekkel

Szivárvány építőjáték (Fotó: Getty Images)

Gurulós kiskocsi

Ez a játéktípus már évtizedek óta létezik, és jó okkal! Szépek, szórakoztatók, és mind a babáknak, mind a nagyobbaknak remek játéklehetőséget biztosítanak. A kisebb gyerekeknek, akik még csak nemrég kezdtek el járni, segíthetnek gyakorolni, illetve fejleszteni az egyensúlyt. Később pedig számtalan módon használhatják a játékok során.

Autórámpa/autócsúszda

Nemcsak szórakoztató megfigyelni a lejtős rámpán lecsúszó és gyorsuló autókat, de ez a játék segíti a finommotoros és a nagymotoros készségek fejlődését is. Emellett az ok-okozati összefüggések elsajátításához, a szem-kéz koordináció fejlődéséhez is hozzájárul.

Montessori inspirálta játékok, amelyek együtt nőhetnek a gyerekkel

Autórámpa (Fotó: Amazon.com)

Puha játékkockák

A szivacsból készült, puha játékkockák remek első építőjátékok a babáknak, de a nagyobb gyerekek is szórakoztatónak találhatják. Ahogy a tömörebb építőjátékokból, úgy ezekből is készülhetnek épületek, tornyok, ösztönözve a kreatív játékot.

Forrás: mother.ly