Kisgyerek

Mit tehetsz, ha megint elutasítja a bilit? Adunk néhány tippet!

Végre átszokott a bilire, már egy ideje ügyesen is használja, aztán egy napon újra megtörténik egy baleset. Mit tehetsz, ha megint elkezd elutasítóan viselkedni a bilivel?
2019. Augusztus 14.
Mit tehetsz, ha megint elutasítja a bilit? Adunk néhány tippet!

Alig vannak szavak a büszkeségre, amit szülőként akkor érzel, ha sikeresen átszoktattad bilire a gyereket. Hiszen az átszoktatási időszak általában maga a rémálom: rengeteg szennyessel jár, megnehezíti a ház elhagyását, és egyébként is nagyon nyomasztó tud lenni a kezdeti sikertelenség. De amikor végre sikerül! Csodálatos érzés, amikor a pelenkát elhagyva, végre rendes alsóneműre válthat a gyerek, és megszűnik a pelenkázás körüli macera.

Igen ám, de mi van akkor, ha jön egy költözés, egy új kistestvér, új közösségbe kerül a gyerek – tehát egy nagyobb változás az életében -, és ennek hatására ismét elkezd bepisilni, megint oda a szobatisztaság? Ilyenkor kezdődhet újra a bilire szoktatás. Adunk pár tippet, hogy lehet ezt könnyebben elviselni: az első és legfontosabb, hogy tudd, ez gyakran megesik a gyerekeknél, így nem vagy egyedül!

Ne generálj szégyenérzetet

Bár frusztráló lehet a balesetek kezelése, amikor már azt gondoltad, hogy a gyerek sikeresen átszokott a bilire, de igyekezz nem dühösen vagy csalódottan viselkedni. Próbálj meg nem kiborulni, hiszen a negatív hozzáállás tovább erősítheti a bili elutasítását. Az olyan mondatok, mint a Négy éves vagy, évek óta ezt csinálod, mégis mennyire lehet ez nehéz? mind a gyermek szégyenérzetét erősítik. Helyette higgadtan kezeld a helyzetet, például a következővel: Jaj, a ruhád nedvesnek tűnik, mintha bepisiltél volna. Gyere, keressünk neked egy másikat! Minél nyugodtabb vagy, annál jobban megerősítheted a gyereket abban, hogy ezek a balesetek teljesen normálisak, és képes lesz túljutni ezen az időszakon.

Legyen egy rutinotok

Építs a gyerek napirendjébe fürdőszoba szüneteket, hogy ismét működhessen a biliztetés. Ehhez érdemes olyan természetes átmeneteket alkalmazni, mint az étkezések utáni időszak, vagy mielőtt kimegy játszani, lefekszik aludni, stb. Ilyenkor használhatsz olyan verbális támogatást, mint a Mielőtt kimegyünk, mindig használjuk a bilit. Ez természetes motiváció a kicsinek a bili használatára.

Vond be a takarításba

Ha megtörtént a baj, akkor érdemes a takarítási folyamatba a gyereket is bevonnod: hozhat egy nedves törlőkendőt a padló feltisztításához, leveheti a pisis ruhát és beteheti a szennyesbe, választhat magának egy tiszta ruhát a szekrényből. Ez egyrészt segíti őt, hogy felelősségtudatosabb legyen a bilizést illetően, másrészt pedig rájön, hogy sokkal macerásabb kezelni egy balesetet, mint egyszerűen ráülni a bilire.

Választási lehetőségek

Az egyik oka annak, hogy a gyerek újra megtagadja a bili használatát, főként ha nagy változásról van szó az életében, hogy ezt folyamatos kontroll alatt kell tartania. Éppen ezért érdemes választási lehetőségeket hagyni a számára, és engedni, hogy ellenőrizze a folyamat egyes részeit. Hagyd neki kiválasztani, melyik alsóneműt húzza fel, ő dönthessen arról, hogy a bilit használja-e inkább, vagy a rendes WC-t. Ezek apróságnak tűnnek, de egy gyereknek mégis azt jelentik, hogy képes irányítani ezeket a folyamatokat, így kevésbé érzi szükségességét a bili bojkottálásának.

Extra figyelem

Időnként a bili elutasítása mögött az áll, hogy a gyereknek nagyobb figyelemre van szüksége – ez különösen igaz akkor, ha például egy új kistesó érkezik a házhoz. A nagy ilyenkor látja, milyen sokat foglalkozol a kicsivel, például a pelus cseréjekor, és ő is több figyelemhez akar jutni. Éppen ezért, amikor bilizik, próbálj meg mindig csak rá figyelni, amennyire csak tudsz, így megakadályozva a későbbi baleseteket.

Legyél következetes

Nyaralásra indultok? Hosszú autóút vár rátok? Csábító lehet ilyenkor újra pelust adni a gyerekre, mégis minél következetesebb vagy, annál egyszerűbb lesz a gyereknek visszaszoknia a bilire. A vakáció után sok gyerek küzd a bili használatával, ha a szülő pelenkát ad rá a nyaralás idején. Helyette tarts ki a biliztetés mellett, így a kicsi dolga is egyszerűbb lesz.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: