Kisgyerek

Mit tehetsz, ha a kicsi válogatós?

Kisgyermeked betöltötte az 1 éves kort, egyre öntudatosabb és hirtelen válogatós lett? Gyanakodva bámulja a sárgarépát, és összeszorítja a száját, ha megpróbálod rávenni, hogy bármi zöldet megegyen?
2021. Március 08.

Ne ess kétségbe – van pár tippünk, amit megosztunk veled!

Babád kisgyermek lett, egyénisége folyamatosan alakul,  sajátos vonásai minden helyzetben előbukkannak. Úgy tűnik, rendszeresen elutasítja a vacsoráját, szinte fél az új ételektől, vagy éppen ellenkezőleg, minden étkezéskor boldogan enné ugyanazt, ha engednéd. Válogatós lett. Az étkezések csatatérré változnak, és több időt tölt a földre vetve magát (meg egy-egy adag ételt), mint az asztalnál ülve. Frusztráló, mivel szeretnéd, ha jól táplálkozna, és szépen viselkedne az asztalnál. Kisgyerekeknél nem szokatlan, ha válogatós szakaszon mennek keresztül, de néhány egyszerű változtatással ez hamarosan a múlté lesz.

Ne feledd!

Kisgyermeked nem mini-felnőtt! Kis gyomra van, ezért ne várd el tőle, hogy annyit egyen, mint te. Megvan a saját ízlése. Ha először nem sikerülne, csak próbáld, és próbáld, és próbáld újra…. 

Emlékszel még arra, amikor először ittál egy korty kávét? Furi volt, igaz? Nem tudtad elhinni, hogy bárki élvezhet valamit, ami ennyire kesernyés. És mégis újra és újra kipróbáltad, és minden alkalommal egy kicsit jobban ízlett- mostanra már nem is tudsz jobb dologra gondolni, mint lekuporodni egy csésze kávéval és egy magazinnal. Nos, ugyanez a helyzet a gyerekekkel is. Fokozatosan megtanulják elfogadni az új ételeket, miközben megismerik őket, és bizalom ébred bennük.

Mit tehetsz, ha a kicsi válogatós?

Adj időt kisgyermekednek, hogy megismerje az új ételeket! Ne csak ösztönözd, hogy megkóstolja, hanem hagyd, hogy megnézze, megfogja és megérezze az illatát. Ha azt látja, hogy ti együtt valami finomat esztek, akkor nagy eséllyel ő is ki akarja azt próbálni. Még az új ételeket tartalmazó történetek olvasása is ismerősebbé teheti azokat, amikor gyermeked először találkozik velük a tányérján.

Előfordulhat, hogy a kicsinek többször kell egy új ételt látnia, mielőtt örömmel megkóstolja azt, ezért légy türelmes, és próbálkozz kitartóan! A gyermekek ízpreferenciái idővel változnak, és a korábbi tapasztalatok befolyásolhatják azokat. Ha néhány sikertelen próbálkozás után feladod, akkor elszalaszthatod a lehetőséget gyermeked étrendjének bővítésére.

További információt ITT találsz!