Kisgyerek

Mit tehetsz, ha a gyerek rosszul van az autóban?

Ha a gyereknek utazási betegsége van, sajnos már a 20 perces autóút is igazi rémálom lehet, nem beszélve a hosszabbakról. Milyen módszerek segíthetnek, ha rosszul van a kicsi az autóban?
2019. December 07.
Mit tehetsz, ha a gyerek rosszul van az autóban? (Fotó: iStock)

Amikor a gyerekülésbe ültetjük a gyermeket, és elindulunk az autóval, a belső fülében található apró mészkristályok, melyek feladata, hogy az agynak jelezzenek, ha mozgunk, úgy érzékelik, hogy a gyermek mozgásban van. Azonban a szeme, a bőre, az izmai, az ízületei azt érzékelik, hogy ő éppen nyugalmi állapotban van. – Ez, a szervezetet összezavaró dolog olyan fizikai tünetekben nyilvánulhat meg, mint az álmosság, nyűgösség, izzadás, szédülés, fejfájás, émelygés – mondta el a The New York Times Parenting-nek Dr. Benjamin Hoffman, a portlandi Oregon Egészségtudományi Egyetem gyermekgyógyász professzora.

Az utazási betegségre való hajlam, illetve a betegség súlyossága eltérő az egyes gyerekeknél, ezért nem tapasztalja mindenki. A professzor szerint amiatt nem kell aggódni, hogy az utazási betegségben szenvedő gyermekeknek egyéb, ezzel kapcsolatos egészségügyi problémájuk lenne. Jó hír, hogy a betegségből idővel ki lehet nőni, a legtöbb gyerek a kamaszkorára maga mögött hagyja a problémát. Egy 2019-es Németországban készült felmérésben 5041, 3 hónapos és 18 év közötti gyermeket vizsgáltak, és megállapították, hogy a betegség a 4-13 évesek körében a leggyakoribb, és a 6-9 évesek körében jelentkeznek a legsúlyosabb tünetek.

Mivel segíthetünk a gyereknek?

Néhány módszerrel segíthetünk a gyermekünknek, hogy kevésbé legyenek súlyosak a tünetek.

Vegyük le a vastag ruhákat

Ha hideg van odakint, de fűtünk az autóban, felesleges a gyerekeket több réteg ruhába bugyolálva ültetni az autós ülésbe. Ha túlmelegszik a gyerek, úgy nagyobb valószínűséggel tapasztal émelygést is, ezért nem érdemes nagyon beöltöztetni.

Húzzuk le az ablakot

Nem kell teljesen leengedni az ablakot a gyerek mellett, de ha egy kis levegőt beengedünk, amely az arcára fúj, az jobban segíti a szervezetét annak érzékelésében, hogy mozgásban van.

Tereljük el a figyelmét

Egy jó beszélgetés, közös éneklés, vagy akár egy játék az autóban segíthet, hogy elvonjuk a gyermek figyelmét a zavaró tünetektől.

Tudatos nassolás

Az utazási betegség könnyebben kialakul, ha nincs megfelelően hidratálva a kicsi, ezért érdemes egy nagy pohár vizet itatnunk a gyerekkel indulás előtt. Javasolt nagyjából két órával az utazás előtt magas keményítőtartalmú ételeket adni a gyereknek, út közben pedig egyszerűbb nassolnivalókat, mint a kekszek, vagy a kevésbé savas gyümölcsök.

Figyeljünk a korai jelekre

Ha a gyerek lesápad, hallgatag lesz, már abból látszik, hogy émelyeg, és lehet, hogy hányni fog. Ha hányingere van egy kisgyereknek, pánikba is eshet miatta, így az is figyelmeztethet rá, hogy ideje egy kicsit megállni, ha szorongani kezd. Az izzadás, ingerlékenység, fejfájás, fáradtság is lehetnek korai tünetek.

Készüljünk fel a legrosszabbra

A zacskók helyett sokkal jobb, ha egy vödröt tartunk az autóban arra az esetre, ha a gyereknek hánynia kellene, mielőtt megállunk. Ez talán segíthet megelőzni, hogy az egész autót ki kelljen takarítanunk út közben.

Válasszunk gyerekülést körültekintően

Az utazási betegség nagy csapdája, hogy sokan a hátsó ülésen rosszabbul viselik az autózást, azonban az első ülésre nem ültethetjük a gyereket. Érdemes olyan autósülést választanunk neki, ami magasított, és kilát belőle az első ablakon is. Segíthet az is, ha inkább középre tesszük az autósülést, nem valamelyik oldalra.

Segítsünk, hogy távolra fókuszálhasson

Az utazási betegséget súlyosbítja, ha közeli objektumokat kell néznie a gyermeknek, ezért érdemes segítenünk, hogy minél távolabb tudjon fókuszálni a kicsi. Érdemes olyan játékokat kitalálni, amely során a gyereknek az ablakon kinézve, távoli dolgokat kell meglátnia, hogy ezzel is ösztönözzük őt a távolba fókuszálásra.

Takarítsunk ki azonnal

Érdemes tisztítószereket is bekészíteni az autóba, arra az esetre, ha megtörténne a baj. Ha nem állunk meg a lehető leghamarabb, a melegtől csak még büdösebb lesz az autóban, ami újabb hányingert okozhat a gyermeknek, vagy akár a többi utasnak is. Segíthet az is, ha kárpitvédőt alkalmazunk.

Ha megtörtént a gond, először érdemes a lehető legtöbb hányást feltörölni, majd a maradékot felszórni szódabikarbónával. Ezután egy kézi, nedves szennyeződést is feltakarító porszívóval eltávolíthatjuk a szódabikarbónást szennyeződést. A végén használjunk folttisztítót, és szükség esetén légfrissítőt is.

Előzzük meg a hányás fóbiát

A gyerekeknél akár fóbiává is alakulhat, ha nagyon félnek a hányástól, ami akár az utazások előtti étkezésekhez fűződő viszonyukat is befolyásolhatja. Nagyon fontos, hogy szülőként megfelelően kezeljük a hányásos eseteket, hogy ne mélyítsük a kicsiben a félelmet. Ehhez maradjunk nyugodtak, őrizzük meg a humorunkat, és mondjuk el a gyereknek, hogy semmi baj nem történt, ő nem csinált semmi rosszat. Ha sikerült megnyugtatni, erősítsük meg egy dicsérettel is, hogy milyen ügyesen reagált a helyzetben, így oldhatjuk a dologgal kapcsolatos rossz érzéseit is. A kedves és támogató hozzáállás segíthet megelőzni a fóbia kialakulását.

Forrás: parenting.nytimes.com

Kapcsolódó írásaink: