Kisgyerek

Mit tegyünk, ha vérzik a gyermek orra?

Nem valami szép látvány, de szerencsére a gyermek orrvérzése ritkán ad okot az aggodalomra. Mit érdemes tudnod az orrvérzésről?
2020. Február 20.
Mit tegyünk, ha vérzik a gyermek orra? (Fotó: Getty Images)

Kevés dolog miatt pattan fel olyan gyorsan a szülő a fotelből, mintha meglátja a gyermekét vérző orral. Gyerekkorban viszonylag gyakoribb az orrvérzés, de a jó hír az, hogy általában ártalmatlan. (A rossz pedig az, hogy a ruhájából már nem biztos, hogy ki tudod szedni a foltot.)

Mitől vérezhet egy gyermek orra?

Bárkinek eleredhet az orra vére, kamaszoknak, felnőtteknek egyaránt, de Dr. Ashanti Woods, gyermekgyógyász szerint 3-10 éves korban a leggyakoribb, írja a Today’s Parent. Ebben pedig erősen közrejátszik, hogy a gyerekek gyakrabban piszkálják az orrukat, és bizony ez az egyik fő ok. – A legtöbb orrvérzést valamilyen orrtrauma okozza, mint az orrpiszkálás, a túl erős orrfújás, vagy az orr közvetlen sérülése – például játék, labdázás közben. Az orr ugyanis tele van sérülékeny erekkel, amelyek elpattanhatnak, még olyan dolgoktól is, mint a szezonális allergia okozta gyakoribb tüsszentés, orrfújás – magyarázta a szakember.

A száraz levegő is irritálhatja az orr nyálkahártyáját, és ez is okozhat orrvérzést. Ahogy a kiszáradt bőr hajlamos a berepedezésre, úgy az orr szárazabb nyálkahártyája miatt a hajszálerek is könnyebben elpattanhatnak, kisebb mértékű dörzsölés, sérülés esetén is.

Hogyan lehet elállítani az orrvérzést?

Ha elered a gyermek orra vére, 10 percen keresztül érdemes nyomást gyakorolni az ujjunkkal az orr elülső, lágy részére. A közhiedelemmel ellentétben nem jó ötlet hátrahajtani a gyerek fejét, ehelyett ültessük le, és kérjük meg, hogy hajtsa kicsit előre a fejét. Ez megakadályozza, hogy túl sok vért nyeljen, és emiatt öklendezzen, hányjon. Az orr nyomása közben hideg borogatást is használhatunk, mert ez segíti az erek összeszűkülését.

A gyermeket igyekezzünk megnyugtatni, és mi magunk se vágjunk túl riadt arcot, hiszen ettől is megijedhet. Ha elállt a vérzés, figyelmeztessük a gyermeket, hogy tartózkodjon az orr piszkálásától, és az erős orrfújástól, nehogy a hajszálerek ismét elpattanjanak.

Mikor kell aggódni az orrvérzés miatt?

Az orrvérzés általában inkább kellemetlen, mint komoly probléma, és a leggyakrabban kezelhető otthon. De előfordulhat, hogy mégis indokolt az orvost meglátogatni. – Ha a gyermeknél több héten keresztül többször tapasztalunk orrvérzést, azzal mindenképp forduljunk orvoshoz, és akkor is jó, ha látja szakember, ha a családban előfordul vérzési rendellenesség – mondta el Dr. Woods. A szakember szerint akkor is látnia kell orvosnak a gyermeket, ha az orrvérzés nem áll el 10 perc után sem, vagy ha a gyermek szédül, gyenge vagy nehezen lélegzik.

Hogy lehet megelőzni az orrvérzést?

  • Tanítsuk meg a gyermeknek, hogy ne piszkálja az orrát, és vágjuk rövidre a körmeit, hogy kevésbé tudjon sérülést okozni az orrában.
  • Ha túl száraz a lakás levegője, érdemes párásítót használni, míg a gyermek orrnyálkahártyája nedvesíthető orrspray-vel is.
  • Tanítsuk meg a gyermeket a helyes orrfújásra, hogy a túl erős, túl gyakori orrfújás ne okozzon orrvérzést.
  • A szezonális allergiát is érdemes kivizsgáltatni, hogy a gyermek megfelelő gyógyszert kapjon, ha szükséges.

A cikk forrása: todaysparent.com