Kisgyerek

Mire jó a fitymatorna a kisfiúknál?

A fiús szülők körében egy fontos kérdés a baba nemi szervének és környékének tisztán tartása, ápolása. Hátra kell húzni a fitymát, vagy nem? Mit jelent a letapadás, és mikor lehet szó szűkületről? És mire jó, mikor van szükség a fitymatornára?
2022. Február 22.
Mire jó a fitymatorna a kisfiúknál? (Fotó: Getty Images)

Szűkület és letapadás

A fityma vagy előbőr a hímvessző bőrének azon része, ami fedi a makkot és védi húgycső nyílását, egy bőrredő a hímvessző végén. A szülők körében ijedtséget okozhat a fitymaletapadás és -szűkület kérdése. Mit érdemes tudni ezekről?

Ahogy a Bethesda Kórház oldalán is olvasható, fitymaszűkületről akkor van szó, ha a fityma túlér a makkon, és nem lehet hátrahúzni a fitymagyűrűt, mert szűkebb a makk átmérőjénél. Minden fiúcsecsemőnél előfordul az élettani csecsemőkori fitymaszűkület, ezért esetükben teljesen normális, ha még nem húzható hátra a fityma. Az  elkövetkező 1-3 évben ez fokozatosan fog feltágulni, és egyre jobban hátrahúzhatóvá válik a sejtes letapadás oldódásával együtt.

Szintén normális élettani állapot a sejtes letapadás. Ekkor a fityma egy finom hártyával rátapadt a makkra, amiről az életkor előrehaladtával – legkésőbb a kamaszkorra -, fokozatosan magától leválik.

Az újszülött baba fitymája nem igényel semmiféle különleges kezelést – csupán minden pelenkázáskor óvatosan tisztítsuk meg a nemi szervét, egy nedves vattadarabbal, hogy ne okozzanak gyulladást a megmaradt vizelet-, széklet- vagy krémmaradványok. A fitymát nem szabad erőteljesen hátrahúzni, mert ez fájdalmat okozhat a babának, a terület megsérülhet, berepedhet. Ilyen esetben pedig előfordulhat, hogy heggel gyógyul a fityma, ami másodlagos fitymaszűkületet okozhat, és ez műtéti úton történő kezelést is igényelhet.

Mikor alkalmazható és mire jó a fitymatorna?

A gyermek egyéves korától alkalmazható az úgynevezett fitymatorna, amivel elősegíthetjük az előbőr makktól való elválását. Ez a fityma óvatos hátra- és visszahúzását, átmozgatását jelenti. Fontos, hogy csak addig szabad hátrahúzni az előbőrt, amíg a letapadás ezt engedi – ez lehetséges, hogy csak nagyon minimális lesz, csupán néhány mm -, majd vissza kell húzni az eredeti helyzetébe. Ez utóbbi azért fontos, mert máskülönben elszoríthatja a makk keringését.

A tornát 1-3 hónapon át, akár naponta többször is el lehet végezni, például pelenkázáskor és fürdetéskor. A meleg vizes fürdő azért is jó előtte, mert ez segíti a szövetek felpuhulását, így könnyebben hátra lehet húzni a fitymát.

Ha a fitymaszűkület miatt bőrpír, fájdalom vagy duzzanat alakul, ha a makk fájdalmas, gyulladt, vagy a szűkület akadályozza a vizelést (ballonszerűen feltágul és fájdalmas lesz), orvosi segítséget kell kérni! Továbbá érdemes felkeresni egy szakembert abban az eseten, ha a gyermek 5 éves korára nem oldódik a fitymaszűkület.

Források: nhs.ukbethesda.hubabaszoba.hubabaszoba.hu