Kisgyerek

Mindig köhög, és megy a hasa…

A legtöbb genetikai eredetű betegség nem egy, hanem sokféle tünettel jár. Úgy néz ki, mintha gyakran lenne mindenféle baja a picinek, pedig csak egy van, de az összetett. Ilyen a cisztás fibrózis.
2011. Október 22.

Menyit köhécselt az én ötévesem… Nyiszlettke volt, beteges, mindig náthás, köhögős, órákat töltött a vécén. Úgy gondoltam, ez már nincs rendjén, irány a kivizsgálás. A sok program között ott volt a cisztás fibrózis teszt, hiszen stimmelnek a tünetek. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy a fűtött kórházi lépcsőházban fel-alá szaladgáltam a deddel, hogy megizzadjon, és a hátára ragasztott szűrőpapírba szívódott verejték összetétele alapján eldöntsék, CF vagy nem. Szerencsére nem volt az, de a velünk futkározó, lihegő gyerekek között nem egy megkapta a pozitív diagnózist.

Sűrű nyák, ezer baj

A cisztás fibrózis (CF), más néven mukoviszcidózis a leggyakoribb, az életkilátásokat kedvezőtlenül befolyásoló, több szervet érintő, veleszületett anyagcsere-betegség. A betegségnek többféle megjelenési szintje lehet. Van, akit csak enyhén érint, például meddőségi vizsgálaton derül ki a betegség, más tünet nem utal rá. A genetikai hiba kóros nyákképződésben nyilvánul meg.

A sűrű, tapadós nyák ürülése nehezített, emiatt szervi károsodások lépnek fel. Súlyosságát, kórlefolyását elsődlegesen a légzőszervek állapota határozza meg. A hörgőkben termelődő tapadós nyákban baktériumok telepednek meg kiirthatatlanul, ami állandó gyulladást tart fenn. Emellett elégtelen az emésztés. A felszívódási zavar miatt lassul a baba, a kisgyerek testsúlyának fejlődése.

A diagnózis legtöbbször már csecsemőkorban felállítható. A gyerekek kezelése, gondozása erre szakosodott gyermekcentrumokban történik. Komplex ellátásukban jelentős szerep jut a különböző szakterület orvosai mellett a gyógytornásznak, dietetikusnak, ápolónak, szociális munkásnak.

Kapcsolódó cikkek:

  • Cisztás fibrózis: a leggyakoribb monogénes betegség Európában
  • Mukoviszcidózis – egy rettegett génbetegség
  • Nem jön a baba? Segíthet a genetikus!
  • Gyermekkori orrpolip
  • Forrás: ORSZÁGOS KORÁNYI TBC ÉS PULMONOLÓGIAI INTÉZET