Kisgyerek

Milyen tünetei lehetnek a gyerekeknél a delta variánsnak?

A korábbiaktól eltérő tünetei lehetnek a Covid-19 delta variánsának a gyerekeknél?
2021. Szeptember 01.
Írd ide a képaláírást

Az olyan tünetek, mint a láz, a köhögés és az orrdugulás még mindig gyakoriak a koronavírus delta variánsával fertőzött gyerekeknél. A huffpost.com cikke szerint az Egyesült Államokban 85 százalékkal nőtt az új esetek száma az elmúlt hetekben, és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) és az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) is azt az egyértelmű üzenetet küldi, hogy a delta variáns más.

A portál szakértőket kérdezett meg arról, hogy a tünetekben különbözik-e a delta variáns az eddigiektől.

Az orvosok által a fiatal pácienseknél tapasztalt Covid-19 tünetek nagyrészt hasonlítanak az eddigiekhez: láz, köhögés, orrdugulás, gyomor-bélrendszeri problémák, íz- vagy szaglásvesztés. Ezek közül a láz és a köhögés különösen gyakori a gyerekeknél.

Ám ezek nem az egyetlen lehetséges tünetek. (A CDC-nek olyan egyéb tünetekről van információja, amelyeket bármely korosztály tapasztalhat.) Továbbá a becslések szerint a Covid-19-cel megfertőződött gyerekek 16-40 százaléka tünetmentes – bár ezek a becslések a delta variáns az Egyesült Államokban domináns törzzsé válása előtt készült kutatásokból származó adatok.

A szakértők szerint a szülőknek és a gondozóknak így továbbra is ugyanazokra a tünetekre kell figyelniük, amelyek a gyerekeknél mindvégig tapasztalhatók voltak. “A delta variáns klinikai megjelenésében nem láttunk változást” – ezt Dr. Anupama Kalaskar, a Children’s Minnesota gyermekkórház fertőző betegségekért felelős orvos-igazgatója mondta el a portálnak. “De az esetek számának növekedését és a pozitív tesztek százalékos arányának növekedését tapasztaltuk, ami a közösségi átvitel emelkedését tükrözi.”

Az amerikai szakértők szerint annak ellenére, hogy a fő tünetek jelen ponton meglehetősen állandónak tűnnek, jelentősen megnőtt a gyermekgyógyászati esetek és a kórházi kezelések száma az államokban a gyerekek jelentik az új fertőzések mintegy 15 százalékát. Dr. James Schneider, a New Hyde Park-i Cohen Gyermekgyógyászati Központ gyermekgyógyászati sürgősségi osztályának vezetője elmondta a huffpost.com-nak, hogy néhány héttel ezelőtt még nem láttak gyerekeket a kórházban, míg most minden nap van egy-két eset. Az államok más részein pedig még kifejezettebb a növekedés.

A kórházi kezelések növekedése látszólag tükrözi azt a tényt, hogy a delta variáns fertőzőbb, a gyerekek pedig veszélyeztetettebbek, mert még nem jogosultak oltásra – írja a portál.

Nem tűnik úgy, hogy a gyerekek betegebbek lesznek ettől, csak sokkal több gyerek betegszik meg. Úgy tűnik, ez a jelenlegi forgatókönyv” – magyarázta Schneider.

A szakértők rámutattak arra is, hogy a gyerekek mostanában többet mozognak a világban, mint a korábbi koronavírus-hullámok idején, ami lehet egy másik oka annak, hogy több fertőzést tapasztalnak.

Schneider szerint nagyon fontos lenne, hogy a szülők teszteltessék a gyermekeiket Covid-19-re, ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a szipogás, a köhögés vagy a láz.

Nyári hullámzás tapasztalható például az RSV-ben, amely általában enyhe meghűléshez hasonló tüneteket okoz, de néha súlyos is lehet, különösen a babáknál.

Hosszú távú Covid még azoknál a gyerekeknél is kialakulhat, akiknek enyhe tüneteik vannak, vagy egyáltalán nincsenek tüneteik. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a delta variáns hatással van-e a hosszú távú tünetekre és kimenetelre, vagy a koronavírus-fertőzést követő sokszervi gyulladásra (MIS-C) a gyerekeknél. “Nem tudjuk, hogy a MIS-C megjelenése változhat-e vagy sem, mert ez hetekkel az akut fertőzés után következik be” – mondta el Kalaskar.

“Bár még mindig nem értjük a SARS-CoV-2 fertőzés hosszú távú hatásait – tette hozzá Dr. Audrey John, a Philadelphiai Gyermekkórház fertőző betegségekért felelős vezetője -, még mindig szerencsések vagyunk, hogy nagyon kevés gyermek kerül kórházba Covid-19 vagy a koronavírus utáni szindróma, a MIS-C miatt.”

Forrás: huffpost.com