Kisgyerek

Mikortól érdemes a számokkal foglalkozni?

Ovismatek, számolófüzet, játékos tanulgatás. Vajon mikor jön el az ideje a számolásnak?
2012. November 14.

Mikortól érdemes a számokkal foglalkozni?

Már a kétévesek is észlelik a különbséget egy kevesebb és egy több, de legfeljebb hat tagból álló halmaz között, ám ezt nem tudják kifejezni. Tehát a hat banánkarikát tartalmazó tányér felé nyúlnak, ha a másikon csak kettő van. Elvont mennyiségfogalmak azonban csak hároméves kortól alakulnak ki.

A kisóvodások meg tudják mondani, hány évesek, és ujjukon ezt meg is mutatják. Minél többször látják és számolgatják meg a tárgyakat, annál könnyebben értik meg, mit jelentenek a számok. Bármikor gyakorolhatjátok, a kicsik élvezettel és büszkén számolgatják meg a reggelire kapott falatokat, az autókat a ház előtt vagy az elgurult színes ceruzákat. Mondjatok mondókát az ujjaitokhoz, séta közben a lépéseitekre (Egy, megérett a meggy…).

A számok elsorolásánál azonban fontosabb, hogy el tudjanak képzelni valamit. Elősegítheted ezt különböző csoportosító játékokkal: például színek, nagyság, forma szerint rakosgathatjátok a logikai lapokat (mindig csak két csoportot csinálj, például kicsik és nagyok, lyukasak és simák). Hasonlítsátok össze vacsoránál méretük szerint a mokkás-, teás-, evőkanalakat, hadd tegye a kosárba vásárláskor a gyerek a szükséges mennyiségű kiflit, bújócskázásnál pedig gyakoroljátok az “alatt, fölött, mögött, között” szavakat, ez is a gondolkodás fejlődését szolgálja, a konkréttól halad az elvont felé.

Kapcsolódó cikkeink: