Kisgyerek

Mikor nem kell beutaló?

Milyen problémák esetében kell és mikor nem szükséges beutaló? Kell-e időpontot kérni? Meddig érvényes a beutaló? A rendszer nem mindig egyértelmű, lássuk melyek a főszabályok.
2018. Április 16.
Mikor nem kell beutaló?

Beutaló nélkül vehetők igénybe az alábbi járóbeteg szakellátások: bőrgyógyászat, csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészet, nőgyógyászat és gyermeknőgyógyászat, szemészet és gyermekszemészet, általános és baleseti sebészet, urológia, pszichiátria és addiktológia, onkológia.

Abban az esetben sem kell beutaló, ha a szülő úgy érzi, gyermeke azonnali ellátást igényel, azaz nem kell beutaló a sürgősségi betegellátó osztályokra vagy a toxikológiai ellátásra sem. Ha az ellátás során úgy állapítja meg a kezelőorvos, hogy nem indokolt a beteg azonnali ellátása, akkor visszairányítják ahhoz az orvoshoz, aki beutalásra jogosult.

Minden más esetben kell beutaló, de érdemes végiggondolni, hogy miért is keressük fel az adott szakrendelést, mert pl. kell beutaló hallásvizsgálatra vagy logopédiára, holott fülészetre nem kell.

Vannak ambulanciák, ahova kell beutaló és előre kell időpontot is foglalni, ebben az esetben érdemes már 15 perccel korábban megérkezni, mint amikorra az időpontunk szól. Az időpont foglalás nem helyettesíti a beutalót: a főszabály tehát az, hogy az adott szakellátásba kell beutaló vagy sem.

Ha kontrollra kell visszamenni, akkor az előző ambuláns lap számít beutalónak, feltéve, ha azon szerepel, hogy vissza kell mennünk kontrollra.

Ha az orvossal beszélünk először, ő ígéretet tesz arra, hogy fogadja a beteget, akkor is azt kell figyelembe venni, hogy az adott szakellátásban kell beutaló vagy nem.

Összegezve: azokon az ellátásokon, ahol kell beutaló, minden esetben kell és semmi sem írja felül, sem az orvossal történő előzetes megbeszélés, sem az időpont foglalás.

A beutalóval csak oda lehet menni, ahova a beutaló szól. Nem lehet például egy másik laboratóriumba menni, csak oda, ahova a beutaló szól. Azt, hogy területileg melyik intézménybe tartozunk a lakcímkártya alapján döntik el. Ide kattintva elérhető az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettsége.

A beutaló legalább 90 napig érvényes, sok esetben az orvos megjelöli a beutalón az időpontot.

Kapcsolódó cikkeink egészségügy témában:

Forrás: gyogyhirek.hu