Kisgyerek

Mikor kell elhagyni a délelőtti alvást?

Ha a gyermek ahelyett, hogy aludna, amikor délelőtt lefekteted, csak játszik az ágyban, megpróbál kijutni, sír utánad, vagy ellenállást tanúsít a lefektetéskor, ideje elhagyni a délelőtti szundit.
2017. Október 18.

Mikor kell elhagyni a délelőtti alvást?

A nappali alvásidő lecsökkenése azonban mind a szülő, mind a baba számára nehézkes lehet. Az egyik nap működőképesnek tűnő új rendszer a másik nap teljesen összeomolhat csupán azért, mert a gyermek még nem készült fel eléggé a délelőtti pihenés teljes elhagyására.

Megkönnyítheti a dolgot, ha a menetrend kialakításakor odafigyelsz az álmosságot jelző tünetekre. Ha a babakocsi már készen áll egy reggeli sétára, de a gyermek törődöttnek, nyűgösnek tűnik, dörzsöli a szemét és ásítozik, ezt a délelőttöt szánjátok inkább egy kiadós alvásra. Ha a gyermek már majdnem ebédidőben kezdi mutatni ezeket a jeleket, jobban teszed, ha ezúttal egy kicsit korábban megeteted, majd lefekteted a délutáni alvásához.

Azok a babák, akik már elhagyták a délelőtti pihenést, délután általában észrevehetően hosszabb ideig alszanak néhány héten át. Ebben az esetben inkább próbáld meg előbb lefektetni, mert amíg a szokásos időben kel fel a délutáni alvásból, addig este is gond nélkül le lehet majd fektetni.

Az új alvási rendszer bevezetése átmenetileg felboríthatja a nap menetét.

A napi egy szundi bevezetése azt is eredményezheti, hogy a gyermek este mintha már korábban elálmosodna. Ekkor is tartsd magad a már kialakított rendszerhez, azonban segíthet, ha kicsit meghosszabbítod a lefekvés előtti csendes játékot vagy a fürdés idejét, hogy korábban kezdődhessen az esti rutin. A lényeg, hogy a gyermek belső órája megmaradjon az eddig megszokott lefekvési és felkelési időpontoknál, így a kettő között kicsit szabadabban alakíthatod a napot.

A cikk forrása Judy Barratt: Hogyan altassunk kisbabát? c. könyve.

Kapcsolódó cikkeink: