Kisgyerek

Mikor beszéljünk a gyerekkel a bilire szoktatásról?

"Olyan, mintha a fiam bilire szoktatása csak tegnap történt volna" - írja a Romper.com szerzője, Kinsey Gidick.
2020. Május 15.
Mikor beszéljünk a gyerekkel a bilire szoktatásról? (Fotó: Getty Images)

“Hónapokkal azután, hogy érdeklődést mutatott iránta – folytatta Kinsey -, Montessori oktatói javaslatára egy három napos hosszú hétvége alkalmával bemutattuk neki a koncepciót. Levettük a ruháját, és hagytuk, hogy meztelenül rohangáljon a szobában, és magától ébredjen rá, hogy a bilit használni jobb, mint a szőnyegre pisilni. A legnagyobb meglepetésünkre ez működött! De minden gyermek más, így a bilire szoktatás is különböző stratégiákat igényelhet, és persze sok türelmet.”

De hogy érdemes beszélni erről a gyerekkel? És mikor?

Allison Jandu, aki foglalkozása szerint bilire szoktatási tanácsadó azt nyilatkozta a Romper.com-nak, hogy ez minél előbb történik, annál jobb. A szülő pedig tudni fogja, mikor jött el az ideje, mert a gyermeke bizonyos viselkedésmintákat mutat. Ilyen lehet a mimikád, gesztusaid utánzása (nem csak a mosdóhoz kapcsolódó dolgokat tekintve), a fürdőszobai dolgok iránti érdeklődése, a bővülő szókincs, és ha az alapvető iránymutatásokat tudja követni. – Ezen kívül van néhány fizikai mutató is, mint ha a napközbeni/éjszakai alvás során hosszabb időn keresztül száraz marad, ő maga kéri, hogy a nedves pelusát cseréld le, és rejtegeti, ha kakilnia kell. Ezek általában akkor jelentkeznek, ha egy gyerek szellemileg is felkészült, hogy megtanulja a bilizés folyamatát – magyarázta Jandu.

Te magad is segíthetsz abban, hogy ösztönözd az érdeklődését. – Azt javaslom, vásároljanak a szülők egy bili betétes széket már akkor, amikor a baba képes önállóan ülni, segítség nélkül – javasolta Jandu. Ez általában 6-10 hónapos kor között történik meg. A szakember azt tanácsolja a szülőknek, hogy ültessék a biliszékre a gyermeküket a pelenkaváltások közben, hogy ezzel is hozzá tudjanak szokni az ötlethez. – Még az is előfordulhat, hogy éppen a bilibe sikerül pottyantani vagy pisilnie – tette hozzá. De ha nem is sikerül így elvégeznie a dolgot, legalább ha eljön a bilire szoktatás ideje, nem lesz számára olyan idegen a dolog, a változás, hogy búcsút mondjon a pelustól.

A következő lépés az, hogy megismertesd néhány bilis könyvvel, videóval, és hogy te magad is megmutasd neki, hogy működnek a mosdóban a dolgok. – Érdemes azzal kezdeni, hogy a szülő megkéri a gyermeket, kísérje el a mosdóba, amikor mennie kell, és beszélje meg vele a folyamatot, az elejétől a végéig – mondta Jandu. Kezdd egészen onnan, hogy milyen érzésed van, amiből tudod, hogy ideje kimenni a mosdóba, hogy kell letolni a nadrágot, fehérneműt, hogy ez után rá kell ülni a WC-re, majd jön a pisi/kaki, a törlés, a WC lehúzása, a kézmosás – és természetesen hogy ettől jobban érzed magad. – Azzal, hogy megengeded, hogy ő is bekapcsolódjon, például hogy odaadja a WC-papírt, segítesz neki megtanulni a lépéseket, és láthatja, hogy semmi ijesztő nincs a mosdóhasználatban – mondta el a szakember.

Ami pedig a legfontosabb, hogy ne feledd, hogy a bizalom a pozitív ösztönzés révén épül. Tehát lehetőleg el kell kerülni a negatív kifejezéseket a mosdóhasználatot illetően. – Ne utaljunk arra, hogy a WC-használata büdös, undorító, koszos – mondta Jandu. Emellett fontos, hogy ne kényszerítsd bili használatra a gyereket, mielőtt a szoktatás elkezdődne. – Semmi baj nincs azzal, ha felkínálja a szülő a lehetőséget, de ezt elutasítja a gyerek. Rengeteg lehetőség lesz még gyakorolni – tette hozzá -, és megszabadulni a pelustól.

(VIA)