Kisgyerek

Miért nem akar nappal aludni ez a gyerek?

A napközbeni alvás ugyan csak 1-2 óra, mégis a gyerek egész napjára hatással van. Javítja a kicsi hangulatát, kevésbé lesz nyűgös, stresszes, nyüzsgős.
2020. Február 07.
Miért nem akar nappal aludni ez a gyerek? (Fotó: iStock)

Azok a gyerekek, akik rendszeresen szundítanak, a tanulmányok szerint ritkábban betegek, magasabbak lesznek, és kisebb lesz az esélyük a felnőttkori elhízásra is. A délutáni szunyókálás emellett a figyelmet és az agyfejlődést is fokozza.

Van azonban olyan, hogy a gyerek nem akar aludni – ennek a hátterében pedig általában valamilyen tipikus ok húzódik. A következők lehetnek a leggyakoribbak.

Változás a napi alvásrutinban

Ha bármi változott a gyermeked életében, legyen az növekedésbeli vagy fejlődésbeli változás, az hatással lehet az alvásmintára is. Megtanult járni, változott az étrendje, hirtelen nagyot nőtt? Ezek mind hathatnak az alvásra is. Figyeld, mikor mutatja a jelét a fáradtságnak nap közben, és ütemezd át az alvást erre az új időpontra.

Az alvás ideje ütközik a biológiai órával

A szundi ideje, a lefekvés, az étkezések, a túl sok fény, a túl korai sötétedés – ezek mind hatással lehetnek a gyerek biológiai órájára. A napi rutint érdemes úgy kialakítani, hogy ezekhez a változásokhoz is igazodjon – ébreszd akkor, ha már világosodik, az esti játékidő alatt ne legyen túl sok a fény, stb. -, így ez kevésbé befolyásolja majd a gyermek alvását.

Nem állandó a napközbeni időpontja

Ha hétköznap állandó az ébredés, a lefekvés és a délutáni alvás ideje is, de hétvégén ez tolódik, az összezavarhatja a gyereket. Ugyanígy hatással lehet a gyerekre az is, ha a nappali alvás után mindig uzsonnázik, de valamikor ez változik, vagy például mindig van egy közös játék utána, de ez valamiért elmarad. Éppen ezért konzekvensnek kell lenned az alvás idejével kapcsolatban, és a hozzá társult szokásokkal is.

Hozzászokik egy alvási rutinhoz

Ha egy gyerek hozzászokik egy speciális rutinhoz, módszerhez, amely segít neki elaludni, akkor sajnos ha valamiért más módon fekteted le, nem fog tudni elaludni. Próbálj meg nem kialakítani egy olyan módszert, ami álomba ringatja – gyakori például a megnyugtató cumisüvegezés, cumizás -, és ne állandóan a saját ágyában altasd, így nem lesz gondja a délutáni pihenéssel akkor sem, ha máshol altatod.

Mikroalvások

Az alvás első fázisa nagyjából 5 perces, és már ez elég ahhoz, hogy csökkenjen az álmosságérzet. Ha a gyereked éppen fáradt, és olyan környezetben van – kanapén, autósülésben -, ahol nyugodtan el tud aludni ilyen rövid időre, akkor könnyen lehet, hogy elbóbiskol napközben. A mikroalvással viszont az a baj, hogy nem annyira hatékony és egészséges, mint a rendes nappali alvás – viszont arra épp elég, hogy emiatt ne akarjon majd aludni délután. A probléma kiküszöbölésére igyekezz kerülni az ilyen szituációkat, ha a gyerek fáradtabb.

Egészségügyi problémák

Az allergia és az asztma a két leggyakoribb gyerekkori probléma, ami hatással lehet az alvásra is, ugyanis mindkettő megnehezíti, hogy a gyerek fekve lélegezzen. De a reflux, a kólika, a fül- vagy fogproblémák is zavarhatják az alvást. Ha a gyermeked hosszabb távon nem tud rendesen szundítani, akkor először ezeket a lehetőségeket próbáld meg kizárni a szakorvosok segítségével.

Tippek a megfelelő nappali alváshoz

  • Az alvás idejét a gyerek igényeihez igazítsd, figyeld meg, melyik az az idősáv, amikor ő a legálmosabb, legkevésbé élénk, és ez legyen a rendszeres pihenőidő.
  • Ha a gyermeknek szüksége van egy alvás előtti rutinra, akkor valamilyen relaxációs technikát taníts meg neki, így azt bármilyen körülmények között tudja csinálni.
  • Az ágy, ahol aludni fog, és a ruha, amiben lefekteted, mindig legyen nagyon kényelmes.
  • A reggelek legyenek fényesek és aktívak, míg az esti lefekvés előtt már legyen inkább félhomály, és valamilyen csendesebb program, hogy ne zavarodjon össze a gyermeked ritmusa.

(Cikk forrása: mother.ly