Kisgyerek

Miért lyukas a filctollkupak?

Éppen 28 éve annak, hogy az egyik golyóstollgyártó kilyukasztotta a tollak kupakját. Azóta sok más gyártó átvette ezt a technikát és ezzel évente több életet mentenek meg.
2019. Január 22.
Miért lyukas a filctoll kupak?

Az egyik francia írószereket gyártó cég 1991-ben döntött úgy, hogy kilyukasztja a golyóstollak kupakját. Ezáltal ugyan hamarabb kiszárad az írószer, ugyanakkor évente jó pár gyermek életét megmenti ez a megoldás.

Minden évben sok olyan baleset történik, főként a 6-15 éves korosztálynál, amikor a kupak lenyelése okozza a fulladásos halált. A kupakok kilyukasztása abban segít, hogy a lyukon keresztül továbbra is levegőhöz jusson a szerencsétlenül járt gyermek. Sajnos ez nem jelent hosszan tartó megoldást, a nyál egy idő után elzárhatja a lyukat, de a kórházba kerülésig nagy valószínűséggel meg tudja akadályozni a fulladást.

Az újítást más gyártók is követték, nem véletlenül: évente csak az Egyesült Államokban száz halálos eset fordul elő a kupak lenyelése miatt. Természetesen orvoshoz kell fordulni, ha gyermekünk bármilyen tárgyat lenyel, ha pedig fullad, ellilul, kapkodva veszi a levegőt, azonnal hívjunk mentőt.

Kapcsolódó cikkeink: