Kisgyerek

Miért lehet alvajáró egy gyermek?

A gyermekkori alvajárás nem is olyan ritka jelenség - de mégis mi áll a hátterében?
2020. Augusztus 01.
Miért lehet alvajáró egy gyermek? (Fotó: Getty Images)

Dr. Daniel Erichsen, gyermekorvos és alvásszakértő orvos elmondta a Romper.com-nak, hogy a gyermekkori alvajárásnak az alvási fázisok közötti átmenethez van köze. – Amikor a gyermek agya az alvás harmadik fázisába lép, vagy éppen kikerül ebből, kevert állapotba kerülhet, ahol az agy egy része ébren van, míg egy része alszik. Ilyenkor tapasztalhatók az olyan bizarr alvási jelenségek, mint az alvajárás vagy az éjszakai rémület – magyarázta a szakember.

Az alvás egyes fázisai közötti átmenetek bárkinek okozhatnak alvási nehézséget, de az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health (NIH)) szerint a gyermekeket különösen megviselheti. – Alvás közben az agynak gátolnia kellene az izmok működését, a GABA nevezetű neurotranszmitterek segítségével. A gyermekek még fejlődésben lévő agyában ez a folyamat néha hiányosan megy végbe – tette hozzá Dr. Leann Poston, gyermekorvos. A szakember szerint az alvajárásnak genetikai oka is lehet, így nem meglepő a családi halmozódás, és az egyes gyógyszerek, a láz, a stressz és az alváshiány miatt is gyakoribb lehet.

Dr. Erichsen szerint az úgynevezett “megelőző ébredés” hasznos lehet. – Felébresztheti a szülő a gyermeket 1-2 héten keresztül az alvajárás előtt, és azt tapasztalhatja, hogy megoldódik a probléma – magyarázta a szakértő, aki szerint a pontos mechanizmus nem ismert, de a “megelőző ébredés” valamilyen módon kiszorítja az agyból az alvajárás mintázatát.

De ha a gyermek még mindig alva jár, Dr. Poston azt javasolja, hogy egyrészt biztosítsa a szülő a szobát és a lakást, hogy biztonságos legyen az alvás közben sétáló gyermeknek, és változtassa meg a szokásos lefekvési időt 10 perccel, akár korábbi, akár későbbi irányba. – Egy tanulmány szerint az alvajárás akkor fordulhat elő, amikor az egyik alvási ciklus a másikba ütközik. A lefekvés idején kismértékben történő megváltoztatása segíthet meghatározni a gyermeknél az alvási ciklus ideális hosszát – magyarázta.

Dr. Stephen Gamss, gyermek- és serdülőkori pszichiáter szerint szélsőséges esetekben, amikor nem ismert az egyértelmű oka, és gyakrabban fordul elő az alvajárás, gyógyszeres kezeléssel is lehet közvetlenül befolyásolni az alvási mintázatot. Szerinte azonban erre csak rövid ideig lehet szükség, mert az alvajáráshoz kötődő agyi mintázatok gyakran kijavítják önmagukat, amikor a még növésben lévő gyermeknél az adott fejlődési fázis véget ér.

Tehát ha azt tapasztalod a gyermeknél, hogy alva jár, a legjobb, ha biztonságossá teszed a környezetét, és beszélsz a gyermekorvossal.

Forrás: Romper.com