Kisgyerek

Miért félhet a fürdéstől a kisgyerek?

Mi lehet az oka, ha fél, sír, sikítozik, ha csak megpróbáljuk a fürdővízbe tenni? Miért nem élvezi már a fürdést, ha előtte ez volt az egyik kedvence az esti rutinból?
2021. Június 10.
Miért félhet a fürdéstől a kisgyerek? (Fotó: Getty Images)

Mi lehet az oka, ha fél a fürdéstől?

“A kisgyerekek érzelmi beállítottságú lények. Erőteljesen élik meg az érzéseket, és még nincs meg a képességük ahhoz, hogy ezeket kordában tartsák” – mondta el a romper.com portálnak Dr. Tracey Agnese gyermekorvos. Véleménye szerint számos oka lehet annak, hogy miért fél egy kisgyermek a fürdéstől, kezdve magától a víztől, annak hangjától, a hőmérsékletétől, vagy hogy vizes lesz az arcuk. “Félhetnek attól, hogy lefolynak a lefolyóba, beszippantja őket, akárcsak a vizet a fürdés végén” – magyarázta. De elmondása alapján a fürdéstől való félelem oka lehet az is, hogy a baba, a kisgyerek tudja, hogy le kell utána feküdni aludni, hogy vége a napnak, amit ő nem akar.Ha be tudja azonosítani a félelmet a szülő, könnyebb azt enyhíteni Agnese szerint. Például ha egy kisgyermek fél a nagy fürdőkádtól, lehet fürdetni egy kiskádban, amit a nagy fürdőkádba teszünk.

Angelique Serranonak, a romper.com szerzője példaként elmesélte, hogy második gyermeke, a 18 hónapos Juliant először még a mosogatóban fürdették, mielőtt ugyanabban a műanyagkádban nem kezdett el fürdeni, amit korábban idősebb testvére is használt. Szerette a fürdetéseket, pancsolt, fröcskölt játszott, egészen 15 hónapos koráig – ekkor az egyik fürdetéskor, a fürdőkádban való játék közben belemerítette az arcát is a vízbe, és az orrába ment a víz. Ezután sírni kezdett, így édesanyja be is fejezte az aznapi fürdetést. De kisgyermeke a következő két hónap során végig sírt a fürdetések idején, ezért Serrano feltette magának a kérdést, hogy hol rontotta el, miért utálta meg a gyermeke a fürdetést, a fürdőkáddal vagy a vízzel volt a gond? Vagy esetleg az volt baj, hogy belemerült a vízbe?Minden fürdetés előtt különböző trükkökkel próbálkozott: langyosabbá tette a vizet; próbálta nagyon lassan a vízbe tenni, először csak a lábujjait, majd a bokáját; melegebb fürdővizet csinált – de gyermeke továbbra is sírt és sikítozott. Majd játékokkal próbálkozott, ezzel próbálta rávenni Juliant, hogy tovább maradjon a kádban. De valahányszor gyermeke kiborult, nem próbálkozott ezzel, mert nem akarta túlzottan erőltetni, jobban megijeszteni – azt akarta, hogy bízzon benne.

Hogy lehet kényelmesebbé tenni a fürdést a gyermeknek?

“A legjobb, ha megpróbálod megérteni, mi zajlik a kisgyermek fejében, hogy specifikusan azzal foglalkozhass” – mondta Agnese. Hiszen a kisgyerek nem a szülő dolgát akarja megnehezíteni, hanem ő él meg valamit nehézségként. “Tehát legyél ott, legyél megnyugtató, és próbálj olyan módszereket találni, amivel kényelmesebbé teszed (a fürdést).“Serrano leírja, hogy ahogy teltek a hetek, minden trükkjét újra és újra kipróbált Juliannél. Nagyjából két hónap elteltével egy délutáni fürdetésnél, amikor már túl voltak a rutinjukon, a víz langyos volt, lassan és óvatosan tette a vízbe az anyuka a gyermeket, ő végül ülve maradt. Ekkor Serrano megtöltött egy játékcsészét vízzel, aminek lyukak voltak az alján, és hagyta, hogy Julian megpróbálja megfogni a kiáramló vízsugarakat. Az arca is vizes lett, és ekkor ránézett az anyukájára és jajjgatott, ezzel elárulta, hogy ez nála a baj. Az édesanyja megtörölte gyorsan az arcát és megnyugtató hangon beszélt hozzá, ezután Julian újra játszani kezdett.Náluk tehát a fürdéstől való félelmet az okozta, hogy a kisgyerek ijesztőnek találta, ha vizes volt az arca, de amikor gyorsan megtörölték, megnyugodott, és tovább pancsolt, de ha ki akart szállni a kádból, soha nem kényszerítette az édesanyja, hogy tovább maradjon. A bizalma pedig ettől nőni kezdett.

Agnese szerint: “Néha egyszerűen nem szeretik, ha megmondják nekik, mit kell tenniük. Tehát ajánljunk fel választási lehetőségeket – nem a fürdés helyett, hanem az ahhoz kapcsolódó dolgokhoz.” Egy nagyobb gyermeket meg lehet kérdezni, hogy a vacsora előtt vagy után fürdene; vagy hogy fürdőszivaccsal vagy anélkül szeretne-e fürdeni? Ha a lefolyó a probléma, azt javasolja, hogy a kádat akkor ürítsék ki, amikor a gyermek már nincs a közelben.A cikk eredeti forrása: romper.com