Kisgyerek

Miért akarnak mindenre felmászni a gyerekek?

Szökési kísérletek a kiságyból, felhúzódzkodik a kanapéra, és bármely más bútorral is próbálkozik. Szülői szemmel nézve ez egy igencsak stresszes időszak, a kisgyerek fejlődésének viszont egy teljesen normális része.
2022. Július 01.
Miért akar mindenre felmászni a kisgyerekem? Fotó: Getty Images

De mi az oka annak, hogy a gyerek mindenre felmászik? Mire érdemes figyelni ebben az időszakban? Hogyan gyakorolhatja a mászást biztonságosabb keretek között?

Miért mászik fel mindenre?

Mathilde Duflos fejlődéspszichológus elmondta a Today’s Parent portálnak, hogy a gyerekek általában 1-2 éves koruk körül egy olyan szakaszon mennek keresztül, amikor mindenre fel akarnak mászni.

Duflos szerint a mászás egy “új módja annak, hogy a gyerekek felfedezzék a világot és a testüket”. Újabb izmokat mozgat meg a kisgyermek vállában és csípőjében, és a core izmait használja az egyensúlyozáshoz. Az agynak minden mozdulathoz ki kell találnia, hogy hova kerüljenek a kezek és a lábak, és a koordinációt kell használnia ahhoz, hogy ezek a megfelelő helyen legyenek.

Mivel mind a négy végtag egyszerre fog valamit, sok visszajelzést kap a kisgyerek arról, hogy a térben hol van a teste, amit propriocepciónak vagy kinesztéziának neveznek.

Az agy exponenciálisan fejlődik az élet első három évében. Kaitlin Rickerd, gyermek fizikoterapeuta szerint ez az oka annak, hogy a mászással a gyermek segíti az agyának növekedését, fejlődését is. Egy ilyen összetett feladattal együtt jár az agymunka is – a kockázatok felmérése és egy többlépcsős terv végrehajtása, miközben összpontosítani kell.

A What to Expect szerint a kisgyereknek a mászással még több lehetősége van a motoros készségek, az egyensúly és a szem-kéz koordináció gyakorlására. Fejlesztheti a térbeli kapcsolatokhoz tartozó érzékét is, vagyis azt, ahogy az emberek és a tárgyak egymáshoz viszonyítva elhelyezkednek.

A Today’s Parent portálnak Duflos elmondta, hogy ha a gyermek nem tud felmászni a dolgokra, mire jár, azt érdemes megemlíteni az orvosának is. Egy másik lehetséges figyelmeztető jel a sérülések gyakorisága. Míg sok kisgyermek vakmerő, és esetükben gyakoriak a kisebb sérülések, vannak gyerekek, akiknél úgy tűnik, hogy nem tanulnak a hibáikból, ami utalhat valamilyen bajra is. “Néhány gyerek továbbra is felmászik, és nagy kockázatot vállal, még azután is, hogy megtanulta, hogy amit csinál, az veszélyes. Ez lehet az ADHD első jele is” – mondta Duflos.

Mire figyeljünk a gyermek biztonsága érdekében?

Nem lehet megakadályozni, hogy a gyermek felmásszon dolgokra, és ahogy a What to Expect is írja, valójában nem is kellene, hiszen ez egy újabb módja annak, hogy felfedezze a környezetét, és bízzon a képességeiben. Azonban a biztonságára fontos odafigyelni, és betartani néhány intézkedést.

  • Építsünk puha akadálypályát párnákból, és felügyelettel gyakoroljon ezeken a gyermek, ahogy az otthoni lépcsőn is, végig figyelve rá.
  • Szerezzünk be egy biztonságos és erős gyerek fellépőt, tanulótornyot, amivel hozzáférhet a nehezebben elérhető játékokhoz vagy könyvekhez anélkül, hogy rögtönzött, borulásra hajlamos mászóalkalmatosságokhoz folyamodna.
  • Tegyük “mászásbiztosabbá” a lakást, és a nehéz bútorokat rögzítsük megfelelően, hogy a lehetséges veszélyeket elhárítsuk.
  • Felügyeljük a gyermeket, és maradjunk a közelben arra az esetre, ha esetleg bukdácsolna, vagy nem biztonságos dologra akarna felmászni.
  • Állítsunk fel világos szabályokat és határokat, és legyünk következetesek a kisgyerekkel szemben azzal, hogy mire mászhat fel, és mire nem. Avatkozzunk be, ha nem biztonságosak a dolgok, és ha olyan helyre mászik, ami nem biztonságos, vonjuk el onnan, és irányítsuk át egy biztonságosabb mászási tevékenységre.

Tippek “mászásbiztos” lakáshoz

  • Szereljünk fel kapukat a lépcső tetejére és aljára, és mindig tartsuk ezeket zárva, amikor nem használjuk.
  • Rögzítsük biztonságosan a nagy, nehéz bútorokat a falhoz vagy a padlóhoz, hogy megakadályozzuk a felborulásukat. A TV-t is érdemes a falhoz rögzíteni.
  • Szereljünk biztonsági zárakat a fiókokra és szekrényajtókra, hogy megakadályozzuk, hogy a kisgyermek mászás közben hozzáférjen gyógyszerekhez, éles tárgyakhoz, vagy más, nem biztonságos eszközökhöz.
  • Pakoljuk el a létrákat, zsámolyokat, ingatag holmikat.
  • Tartsuk távol az ablakoktól a székeket, foteleket, hogy a kisgyerek véletlenül se tudjon felmászni a párkányra.
  • Egy elkobzott játékot, a kedvenc nasit, stb., tehát bármit, ami mászásra ösztönözné a gyereket, ne magas polcokra helyezzük, és ne tegyük szem elé.
  • Biztosítsuk a kedvenc mászóhelyeket is – például, ha a kisgyermek szeret felhúzódzkodni a kanapéra, párnázzuk körbe, vagy tegyünk oda extra puha szőnyeget, hogy csökkentsük az ütést, amit egy váratlan esés okozhat.

Források: todaysparent.comwhattoexpect.com