Gyerek

Megmondjuk, mit jelent, amit a gyermeked a leggyakrabban rajzol

Minden gyerek más, minden rajz más, de azért a pszichológusoknak komoly kiindulópontot jelentenek ezek a művek. Hiszen sok minden, amit egy kicsi nem tud szavakba önteni, az önkéntelenül is megjelenhet az ábráiban.
2022. Augusztus 06.
Fotó: Getty

Érdekes, hogy a gyerekek többsége nem annyira variálja az elemeket, általában ugyanazt a négy-ötféle dolgot rajzolják a leggyakrabban. Tipikus például az állatok, emberek szerepeltetése, de sokaknál jelenik meg a ház, a fa szimbóluma, illetve gyakori a teljes tájkép alkotása. Természetesen előbukkannak ettől eltérő formák is, és vannak olyan kis egyéniségek, akik mondjuk karburátort vagy bolygóállásokat vetnek papírra a legszívesebben, de általánosságban maradnak az említett dolgoknál. Nincs egyértelmű megfeleltetés, nem mondhatjuk, hogy ha lombos fát rajzol a gyerek, akkor nagyravágyó, ha meg feketével fest, akkor depressziós. De azért vannak jelentésmorzsák, amiken elgondolkodhatunk. Hiszen az alkotás nem más, mint a lelkünk kivetülése. Íme, néhány “megfejtés”!

1.     Önmaga

Ez elég tipikus, ugye-ugye? Gyerekkorban bizony még megvan a nagyon fontos önbizalom, amit nem kellene később sem elveszítenünk. Bár az, hogy valaki magát rajzolja, nem mindig jelent bátorságot. Ha kicsi az alak a képen, “lecsúszik” a lap aljára vagy más dolgok társaságában van, az inkább visszahúzódásra utal. Ha viszont a figura egyedül áll a lap közepén, netán királylányként ábrázolva (ami lányoknál gyakori), akkor megnyugodhatunk a gyermekünk magabiztossága felől.

2.     A család

Szintén igen gyakori témája a gyerekeknek, ami nem is csoda, hiszen leginkább családtagjaik határozzák meg az életüket, mindennapjaikat. A lap közepe itt is a legfontosabb személyeknek van fenntartva, ám a méret már nem ugyanazt jelenti. Ha aránytalanul nagyobbnak rajzolnak valakit, az inkább az illető dominanciáját, erejét mutatja.

3.     Házikó

Megmondjuk, mit jelent, amit a gyermeked a leggyakrabban rajzol
Fotó: Getty

Ismert témája a gyerekrajzoknak, ha ábrákat kell választani, ez biztosan előkerül. Rengetegféle lehet, és bizony a megvalósítási mód sok mindent elárul: elsősorban az otthonról mesél és arról, hogy a kicsi mennyire érzi magát biztonságban. Minél nagyobb, díszesebb, részletesebb az épület, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy kicsinyünk jó helyen van, és így is érzi magát velünk.

4.     Fa

Legalább ennyire változatosak a faábrázolások. Hiszen egy növényt le lehet rajzolni néhány vonalkával is, de lehet gazdag gyökérzetet, lombkoronát, vastag törzset is álmodni hozzá. A vékonyság vagy kicsi méret önbizalomhiányt, szorongást mutathat, az erőteljes vonalak pedig magabiztosságot, energiát. A nagy lombozat gazdag képzelőerőre, vágyakra utal, a gyümölcsök pedig konkrétan a visszajelzés, dicséret utáni vágyra. A gyökérzet a stabilitás jelképe, míg a csupasz ágak bizonytalanságot, magányt sugallhatnak. Ha nap is kerül a képre, az mindig jót jelent, pláne, ha citromsárga, mert az a vidámság színe a kicsiknél.

5.     Állatok

Megmondjuk, mit jelent, amit a gyermeked a leggyakrabban rajzol
Fotó: Getty

Az állatok – ugyanúgy, mint a mesékben – valójában nem is állatok, hanem szimbólumok, leginkább emberi tulajdonságok jelképei. A vadállatok agressziót, félelmet jelentenek, a kicsi, aranyos egyedek pedig azt, hogy a gyermek esetleg védelemre, babusgatásra vágyik, érzékeny lelkű. Minél több az állat a rajzon, annál inkább gondolhatjuk, hogy empatikus, másokra odafigyelő kisgyerekkel van dolgunk.

Még néhány érdekes szimbólum:

  • Királylány, hosszú haj: gondoskodás, anyaság
  • Ház: egó
  • Kerítés: korlátok
  • Út: sors
  • Fa: érzelmek
  • Madár, pillangó: szabadság
  • Piros: energia, indulatok
  • Kék: nyugalom
  • Zöld: harmónia
  • Narancssárga: boldogság
  • Rózsaszín: érzékenység