Kisgyerek

Megdőlhet minden, amit eddig a tejtermékekről gondoltunk

Mégsem annyira egészséges a tej? Nem is véd a tejben található magas kalciumtartalom a csonttörésektől? Egy új tanulmány választ ad a kérdésekre.
2020. Február 27.
Megdőlhet minden, amit eddig a tejtermékekről gondoltunk (fotó: Getty Images)

A tehéntej megítélése sokat változott az elmúlt évtizedekben és még a szakembereket is megosztotta a kérdés. A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány segít tisztázni, hogy akkor most a tej nélkülözhetetlen vagy egyenesen egészségtelen-e.

A tejtermékek fogyasztása melletti döntő érv az szokott lenni, hogy a magas kalciumtartalma miatt véd a csonttöréstől, a csontritkulástól. Csakhogy éppen azokban az országokban a legmagasabb a csípőtáji törések előfordulása, ahol a legmagasabb a tejfogyasztás. lehetséges azonban, hogy nincs egyenes összefüggés: a D-vitamin ellátottság, az etnikai hovatartozás és még számos más tényező is befolyásolhatja a csonttörések kockázatát.

Statisztikai értelemben nincs különbség abban, hogy valaki sovány vagy zsíros tejet fogyaszt-e. Nem nő az elhízás kockázata sem a tejfogyasztással, sem a diabéteszt, sem a szív- és érrendszeri megbetegedéseket nem befolyásolja.

Ami azonban még ennél is meglepőbb, hogy bizonyos daganatos betegségek kockázata nő a tejfogyasztással: ilyen a prosztatadaganat, az emlőrák és az endometriumrák, nem zárható ki ugyanis az ok-okozati kapcsolat. Más esetekben azonban éppen hogy csökken a daganatos megbetegedések kockázata, mint például a béldaganatok esetében.

A joghurtfogyasztás azonban csökkenti a zsírmáj előfordulásának a kockázatát.

És mi van a gyerekekkel? A tejfogyasztás elősegíti a növekedést és a szakemberek szerint a tejfogyasztás elsősorban azokban az országokban fontos, ahol az elérhető táplálék sem minőségben, sem mennyiségben nem kielégítő. Ott ahol egyébként van jó minőségű élelmiszer, ott a nagy mennyiségű tejfogyasztás akár káros is lehet, például fokozhatja a csonttörés kockázatát.

Forrás: MedicalOnline