Kisgyerek

Már tudjuk, miért tudnak a nők több dolgot csinálni egyszerre

A tudomány szerint valóban igaz, hogy a nők számára nem jelent akkora nehézséget, ha egyszerre több dologgal kell foglalkozniuk.
2016. November 22.

Már tudjuk, miért tudnak a nők több dolgot csinálni egyszerre

Ennek oka az, hogy MRI-vizsgálatok szerint a férfiak agya “irigyebb”, mint a nőké: nehezebben osztja meg a figyelmet két vagy több tevékenység között.

Minden ember – bármilyen korú vagy nemű is legyen – esetében három terület aktivizálódik, ha egyszerre több tevékenységet végzünk: a dorsolaterális prefrontális területek, az alsó lebeny és a nyakszirti gyrus. A HSE Neurolinguistics Laboratory kutatása szerint azonban a nőknél a váltás kevesebb energiát igényel, mint a férfiaknál.

Nem csupán több energiát von el a multitaszkolással járó megosztott figyelem a dorsolaterális területektől, de egyúttal a motoros területektől és az insulától is támogatásra szorul a férfiagy ilyen esetekben. A nők ezzel a problémával legfeljebb 50-es évek koruk után találkoznak, míg a férfiak egész életére jellemző ez a nehézség.

“Ahhoz, hogy a férfi képes legyen figyelmét megosztani több feladat végzése közben, több energiára van szüksége, így jó eséllyel hamarabb elfárad. Ez a valódi oka annak, hogy a nőknek könnyebben megy a multitaszkolás” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Svetlana Kuptsova.

Ez is érdekelhet:

Forrás: Medipress