Kisgyerek

Már lehet pályázni bölcsődefejlesztésre Pest megyében

Elindult a bölcsődefejlesztési pályázat Pest megyében, 2,5 milliárd forint a keretösszeg.
2019. Augusztus 27.
Már lehet pályázni bölcsődefejlesztésre Pest megyében

Kedd reggel nyolc órától lehet pályázni a kormány által Pest megye települései számára kiírt 2,5 milliárd forint keretösszegű bölcsődefejlesztési támogatásokra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin a szigetmonostori bölcsődében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány pályázati támogatásával újabb férőhelyek létesülnek a Pest megyei települések önkormányzati fenntartású intézményeiben.

Hozzátette, hogy Pest megyében jelenleg 263 bölcsődei ellátást nyújtó intézmény van 6117 férőhellyel, és a pályázat kifejezetten férőhelybővítéssel történő felújításra, korszerűsítésre vonatkozik. Nevelés-gondozást segítő eszközök, berendezések beszerzése, illetve új intézmény létrehozása is megvalósítható a támogatásokból – fűzte hozzá az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a támogatás mértéke meglévő bölcsőde esetén 10 millió és 120 millió forint, meglévő minibölcsőde esetén 3 millió és 60 millió forint közötti lehet, és új bölcsőde építése esetén akár 480 millió forint is elérhető.

Hozzátette, hogy új, egy csoportszobás minibölcsőde építése esetén maximum 60 millió forint, két csoportszobás minibölcsőde esetén maximum 90 millió forint pályázható.

A pályázatokat az allamkincstar.gov.hu oldalon lehet beadni, és hozzávetőlegesen 300-350 új férőhely kialakítását várja a fejlesztéstől a kormány – közölte Novák Katalin.

Hadházy Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Pest megye és Budapest sajnálatosan eddig kimaradt az uniós támogatásokból, ezt szeretné a kormány pótolni saját forrásokból. A kompenzációs keretért lobbiztak a megye polgármestereivel, ez jelenleg 80 milliárd forint, amely a megyei települések rendelkezésére áll különböző intézményfejlesztések lebonyolításához. Ennek keretében bővül a szigetmonostori bölcsőde is – fűzte hozzá Hadházy Sándor.

Molnár Zsolt (független), Szigetmonostor polgármestere arról beszélt, hogy a jelenlegi 28 bölcsődei férőhelyüket szeretnék tovább bővíteni a pályázat révén, a lehetőségekhez mérten most egy új csoportszobával.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI