Kisgyerek

Lyukasszuk vagy ne lyukasszuk ki a kislányunk fülét?

Ha neked is kislányod van, előbb vagy utóbb biztos, hogy szóba kerül a családon belül egy igen vitatott téma: a füllyukasztás.
2017. Július 25.
Lyukasszuk vagy ne lyukasszuk ki a kislányunk fülét? (Fotó: Getty Images)

Vannak olyan kórházak, ahol akár már a néhány napos újszülött fülecskéjét is kilyukasztják, ha kérik a szülők. Mások heteket, hónapokat, vagy akár éveket is várnak a művelettel. Vannak olyan szülők is, akik gyermekükre bízzák a dolgot, ezért megvárják, amíg eléri a kamaszkort, hogy ő dönthesse el, akar-e fülbevalót, vagy sem.

A szülők többsége úgy gondolja, egy kislány nem kislány fülbevaló nélkül, és érdemes a műveleten átesni még csecsemőkorban, mert így az esetleges fájdalmakra biztos, hogy nem fog visszaemlékezni a gyermekünk. Ráadásul így nem kell halogatni a dolgot, nem lesz évekig visszatérő téma a füllyukasztás a családban.

Mi szól mellette?

Ha úgy gondolod, hogy kell, akkor a szakemberek szerint ajánlott a művelettel megvárni, amíg a kisbabánk 6 hónapos lesz. Addigra erősödik az immunrendszere, jobban ellenáll a szervezete az esetleges kórokozóknak. Az oltások időpontját érdemes még szem előtt tartani. Véletlenül se azon a héten lyukaszd ki a kisbabád fülét, amikor épp aktuális egy oltás, vagy beteg a kisbabád. A fül lyukasztását mindenképp szakemberre bízd. Vannak olyan szalonok, ahol vállalják kisbabák füllyukasztását, fülbelövését, de talán még jobb, ha a védőnődet, gyermekorvosodat kérdezed meg, kit bízz meg ezzel a feladattal.

Lövetni vagy szúratni?

Ha már eldöntötted, hogy bizony kell neki a fülbevaló, egy újabb döntés vár rád. Vajon melyik a jobb, lőni vagy szúrni az apró fülecskéket? A lövést gyorsabbnak és fájdalommentesebbnek tartják, ellenben sokak azt tapasztalják, hogy lövés után begyullad a pici füle. Szúrásnál ez nem történik meg, mert olyankor nem csupán “széttolják” a húsdarabot, hanem a szúrás helyén ki is jön egy kis darab hús a baba füléből. Te melyiket választanád? Valahogy egyik sem hangzik túl jól.

Mi szól ellene?

Ha neked nem minden a külső, és te is azok közé a szülők közé tartozol, akik nem törődnek az ismerősök véleményével, mely szerint egy kislánynak bizony kell a fülbevaló, akkor légy határozott. Abszolút lehet fülbevaló nélkül élni kislányként, nagylányként és nőként is. Nagyon sok felnőtt egyáltalán nem hord fülbevalót, hiába van kilyukasztva a füle gyerekkora óta. Hogy miért? Mert mindenbe beleakad, könnyű elhagyni, kényelmetlen, alvás közben zavaró, és még lehetne sorolni az indokokat.

Ha belegondolunk, egy kisbabának pont nincs erre szüksége. A füllyukasztással járó esetleges egyéb kellemetlenségekre, mint amilyen a fülgyulladás vagy allergiás reakció, pláne nem.

Ha bizonytalan vagy, talán jobb, ha hagyod, hogy a gyermeked válasszon, és megvárod, amíg elég nagy lesz ahhoz, hogy ő maga dönthesse el, szüksége van-e az ékszerre. Erre először 3 éves koruk környékén kerül sor, amikor az óvodában szembesül vele, hogy a legtöbb kislánynak van fülbevalója. Természetes, hogy felmerül benne a kérdés: neki miért nincs?

Ha úgy látod, hogy tényleg szeretné, 3 évesen is kilyukaszthatjátok a fülét, semmivel nem fog neki jobban fájni, mint ha csecsemőkorában végeztétek volna el a dolgot. A fülbevalót is kiválaszthatjátok együtt, az egyetlen dolog, amire ügyelnetek kell, az a fülbevaló összetétele. Arany, titánium vagy orvosi fémből készült darabot válasszatok.

Kapcsolódó írásaink: