Kisgyerek

Létezik ideális korkülönbség?

Van olyan, hogy ideális korkülönbség? Jobb, ha gyorsan egymás után születnek a gyerekek, vagy inkább várjunk éveket? Anyukák mesélnek tapasztalataikról.
2014. December 08.

Létezik ideális korkülönbség?

Létezik ideális korkülönbség?

Megoszlanak a vélemények, hogy az első szülött gyereknek az a jobb, ha alig egy-két éven belül születik meg a kisebb testvére, vagy érdemes megvárni, amíg el kezd önállósodni. És a szülőknek vajon melyik megoldás kedvezőbb? Az édesanya szüljön gyorsan több gyereket, ha már úgyis kiesett a munkából, vagy évekkel később menjen ismét gyesre?

Nehéz volt a kezdet

Éva gyermekei másfélév korkülönbséggel születtek. “Terveztük a gyerekeket, nem volt kérdés, hogy a lányom születése után minél előbb másodikat is szeretnénk. Lehet, szerencsések vagyunk, mert pontosan úgy érkeztek, ahogy terveztük. Az első terhességemet végigdolgoztam, a másodikkal otthon voltam a nagyobbik gyerekkel. Az első hónapok nagyon fárasztóak voltak, a másfél éves lányomat és az újszülött fiamat is egyszerre pelenkáztam, és szinte állandóan etettem valamelyiket. Pihenni sem volt időm, még csak véletlenül sem aludtak egyszerre. Fél év után aztán egyre könnyebb lett. Nem bántam meg, hogy ilyen kicsi a korkülönbség a gyerekek között. Három évet maradtam ki a munkából, ők meg szinte egymáshoz nőttek” – meséli Éva.

Mindegyik gyerek igényli a törődést

Anita lánya tizennégy, fiai három és egy évesek. “Azt gondoltam, mennyire jó lesz, hogy a lányom segít a kicsik gondozásában. Az első fiúnál még az újdonság varázsa hatott nála, szívesen babázott, pelenkázott, cumisüvegből etetett. A harmadik gyerek születése után még inkább igényeltem volna a segítségét, de nála meg a kamaszodás indult be erőteljesen, a barátok, barátnők élveztek elsőbbséget. A törődést ő is épp úgy igényli, mint a két kicsi. Szétszakadni nem tudok, ezért leginkább tőle vonom meg az időt. Nem tudom megmondani, hogy a nagyobb vagy a kisebb korkülönbség a jobb megoldás. Tapasztalatom szerint nincs ilyen. A gyereknek mindig szüksége van az odafigyelésre.

Harmadik éve pelenkázom szinte folyamatosan, a fiúk még kicsik ahhoz, hogy lefoglalják egymást, de bízom benne, hogy hamarosan eljön ez az idő is, és akkor a lányomra is újra oda tudok figyelni. Három gyerek bármelyik anyától földön túli erőfeszítést igényel, de megéri a fáradtságot – magyarázza Anita.

Ikrekkel könnyebb

Kata ikreket nevel. “Az első másfél-két év nagyon kemény volt, alig pihentem, hiszen valamelyik gyerekkel mindenkor foglalkozni kellett. Két kisbabát egyszerre gondozni nem kell mondanom, mennyire nehéz feladat. Az ugyanakkor megfizethetetlen, hogy egyszerre nőnek fel, ragaszkodnak egymáshoz, sülve-főve együtt vannak, mindent együtt csinálnak. Már öt évesek, ha dolgom van, otthon hagyhatom őket néhány órára, mert vigyáznak egymásra. Szerintem, ha létezik ideális korkülönbség, akkor ez az – mondja Kata nevetve.

Számít a vérmérséklet?

Enikő lányai két és fél év korkülönbséggel születtek. “Laura hét éves, nyugodt és nagyon kiegyensúlyozott, néha dühítően higgadt tud lenni, míg Evelin épp az ellenkezője, örökmozgó, cserfes kislány. Olyan se veled, se nélküled kapcsolat van közöttük. Amikor együtt játszanak, a vérmérsékletükből adódóan előbb-utóbb vita alakul ki közöttük, ha pedig külön kell válniuk, alig várják, hogy újra együtt lehessenek. A harmadik gyermeket várom, 1 vele nagyobb lesz a korkülönbség. A lányok izgatottak, hogy kistestvérük születik. Meglátjuk, hogyan boldogulunk néhány hónap múlva – mondja Enikő.

Nincs féltékenység

Kriszta fiai között több mint tizenegy év a korkülönbség. “Bence nagyon örült, amikor megtudta, hogy testvére születik. Nagyon sokat beszélgettünk, még a terhes-gondozásra is magammal vittem. Az öccse születése után természetesen olyan nagyon sokat nem segített, de azt biztos, hogy féltékenység sosem alakult ki közöttük. A nagy korkülönbség ellenére is jól kijönnek egymással. Persze közöttük is előfordulnak viták időnként, de ez a kevesebb. Peti rendkívül büszke a bátyjára, és sokszor inkább rá hallgat, mint rám. Az is nagy könnyebbség, hogy Bencére bármikor rábízhatjuk a testvérét, így bébisziterre sincs szükségünk – mondja Kriszta.

Létezik vajon ideális korkülönbség? A beszámolók alapján döntsd el te magad…

Kapcsolódó cikkek korkülönbség témában: