Kisgyerek

Legóra lépni mindennél jobban fáj

Aki lépett már legóra, az tudja, hogy nagyon fájdalmas tud lenni. Vannak, akik népszerű mutatványnak tartják, és azt mondják, jobban fáj, mint a parázson járás.
2019. Július 29.
Legóra lépni mindennél jobban fáj

Scott Bell – korábbi Guiness-rekorder parázsjáró – egy rendezvényszervező céget üzemeltet, ahol csapatépítés címen forró parázson, üvegszilánkokon vagy éppen legón lehet járni. Szerinte a legón járás a legfájdalmasabb. A legón járás egyébként népszerű tevékenység, viccesnek szánt show műsorokban is találkozni vele. Az egész egyébként 2014-ben kezdődött, amikor George Takei kiposztolt egy képet a legó tűzsétáról, azok pedig, akik kibírták a tűzsétát, féláron válthattak jegyet a Lego kaland című mozira – olvashatjuk az Index cikkében. A kérdés persze az, hogy miért fáj annyira?

A legó ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) anyagból, vagyis egy nagy keménységgel és szilárdsággal rendelkező műanyagból készül, ezért éppen ebből, hogy sokat kibírjon anélkül, hogy eltörne vagy meghajlana. Tesztek szerint nagyjából 500 kilót bír ki egy kocka, vagyis mikor valaki rálép, akkor egyáltalán semmi nem történik a legóval, csak a fizika törvényei szerint belefúródik a talpba, és rettenetesen fáj. A talpunk egyébként tele van érzékelőreceptorokkal, csakúgy, mint mondjuk a kezünk.

Az is érdekes, hogy egyetlen legóra lépni fájdalmasabb, mint sétálni egy egész rakáson, mert a nyomás arra az egy kis területre összpontosul. Azért is fájdalmas annyira, mert sosem lehet sima, homogén felületet kapnunk legóból.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu