Kisgyerek

Kullancsfertőzés kullancs nélkül!

Vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást el lehet kapni úgy is, hogy az illetőt nem csípte meg kullancs - hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón a dr. Kapiller Zoltán a Magyar Kullancsszövetség elnöke.
2010. Március 16.

Bár leggyakrabban fertőzött kullancs csípése juttatja be a szervezetbe a víust, ám két másik módja is van a fertőzésnek.

2007-ben például 26-an kerültek kórházba vagy orvoshoz egy időben amiatt Magyarországon, hogy kullancs-encephalitisszel fertőzött kecske nyers tejét itták. Ugyanígy meg lehet fertőződni akkor is, ha a kullancs ürülékét, vagy az elpusztult kullancs tetemének maradványai lélegezzük be – ez megtörténhet istállók takarításakor, vagy akkor is, ha a nyaralóba, lakásba a kutya beviszi a kullancsot, az ott elpusztul és elporlik – ismertette a meglepő fertőzési módszereket dr. Schneider Ferenc infektológus főorvos.

Mivel a kullancsok a talaj zugaiban, illetve az erdei- és mezei rágcsálók földalatti vackaiban átvészelik a hidegebb teleket is, ezért idén is számítanunk kell kullancsokra a természetben, sőt a nagyvárosok parkjaiban is. Dr. Kapiller Zoltán a sajtótájékoztatón mutatott be friss, élő, vérrel teleszívott kullancsokat, amelyeket az elmúlt napokban szedett ki kutyákból – tehát még ilyen zord, havas, hideg időben is megélnek és “áldozatra lesnek” ezek az élősködők.

Dr. Vészi Zsuzsa házi gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek immunizálását érdemes most megkezdeni ahhoz, hogy nyárra, a táborozások idejére már védettek legyenek a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen, mivel a védettséghez 3 oltásra van szükség.

Mivel azonban még több más betegséget is okozhatnak a kullancsok, például Lyme-kórt, amely ellen nincs védőoltás, ezért ha a szabadba megy valaki, akkor viseljen olyan öltözetet, amely alá nem tudnak bemászni az élősködők, és használjon kullancsriasztó spray-t.

A védekezést ne hanyagoljuk el, mert a kullancsok által terjesztett betegségek közül némelyik halálos!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Hogyan védekezzünk a kullancs ellen?
  • Kullancsos tévhitek
  • Mire figyeljünk a kullancsszezon idején?
  • Miért lesz egyre több kullancs?
  • Forrás: HáziPatika.com