Kisgyerek

Kullancs van a gyerekben, mit tegyek?

Bármilyen kicsi is a gyerek, megtámadhatja a kullancs. Még csak nem is kell sűrű bozótosba tévednünk, a kullancscsípés a városban is megtörténhet. Mit tegyünk, ha kullancsot találtunk a gyerekben?
2016. Június 21.

Kullancs van a gyerekben, mit tegyek?

Fontos, hogy kullancs szezon idején mindennap alaposan vizsgáljuk át a gyerek testét. Ha erdőben kirándultunk fokozottan figyeljünk, de ha kertes házban, játszótéren, a fűben sokat játszik a gyermek, akkor is vizsgáljuk át körültekintően naponta.

A legfontosabb, hogy ne pánikoljunk. Ha a gyermek azt érzi, hogy a szülő rémült, akkor ő is át fogja venni az ijedtséget.

Mivel kullancs szezon van, érdemes előre a házi patikánkba beszerezni gyógyszertárakban kapható rugós kullancscsipeszt vagy kullancs eltávolító kanalat. Teljesen felesleges azonnal orvoshoz rohanni, mi magunk is ki tudjuk szedni a kullancsot.

Nagyon fontos, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nem szabad bekenni semmivel a csípést. Sem tejföllel, sem olajjal, sem semmi mással. Ugyanígy tilos nyomkodni, csavargatni, kapargatni. Ehelyett lassú, de határozott mozdulattal húzzuk ki a kullancsot. A potroh összenyomása nélkül próbáljuk meg eltávolítani az állatot. Ha a feje a bőr alatt marad, az maximum neki probléma, ezen felesleges aggódnunk, mert a kórokozók a gyomrában vannak. Ha a feje a bőr alatt maradna, akkor várjunk türelemmel, pár napon belül kilökődik magától.

Miután sikeresen túlvagyunk a kiszedésen, ne kenjük be semmivel a bőrt. Viszont jegyezzük fel a csípés dátumát és 5 hétig figyeljük a helyét. A bőrpír nagyságára, alakjára, kiterjedésére figyeljünk. Ha 5 centiméteresnél nagyobb folt jelentkezik, forduljunk orvoshoz, keressünk fel kullancsambulanciát.

Kapcsolódó cikkeink: