Kisgyerek

Könnyebben átvészelik a koronavírus-fertőzést, akik kaptak influenzaoltást

Az influenza elleni oltásnak védőhatása lehet a COVID-19-pozitív betegek számára - derül ki egy nemrégiben megjelent tanulmányból.
2020. November 04.
Könnyebben átvészelik a koronavírus-fertőzést, akik kaptak influenzaoltást (fotó: Getty Images)

Dr. Ming-Jim Yang, és a Floridai Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy az influenza elleni oltás hatással volt-e koronavírussal megfertőződött betegek állapotára, kórházi kezelésükre, a betegség lefolyásának súlyosságára. Ehhez 2 005, 18 évnél idősebb koronavírussal fertőzött beteg adatait vizsgálták meg.

A kutatók azt találták, hogy azoknál a koronavírusos betegeknél, akik nem kapták meg az influenza elleni oltást, 2,44-3,29-szeresére nőtt a kórházi kezelés és az intenzív osztályra kerülés valószínűsége.

Az eredményeket kor, rassz, nem, magas vérnyomás, cukorbetegség, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), elhízás, szívkoszorúér-betegség és pangásos szívelégtelenség alapján vizsgálták.

A kutatás egyik társszerzője úgy nyilatkozott, hogy megelőző intézkedésként ösztönözni kell az embereket arra, hogy vegyék fel az influenza elleni oltást. Talán ez a kutatási eredmény megfelelő ösztönző lehet – tette hozzá.

A kutatást a Journal of the American Board of Family Medicine tette közzé.

(via)