Kisgyerek

Kiabálás helyett, tedd inkább ezeket

Ha megemeld a hangod, csak vesztesként jöhetsz ki egy helyzetből. A kiabálás nem célravezető a gyereknevelésben, a gyereked ettől nem fog jól viselkedni és csak mindenki ideges és frusztrált lesz. Ráadásul bűntudatot is szül.
2020. Szeptember 05.
Kiabálás helyett, tedd inkább ezeket (fotó: Getty Images)

Íme, néhány tipp a parents.com-tól, ami segít megtörni a rossz szokást.

Vedd észre, hogy a kiabálás nem hatékony

Nem kiabálsz a szomszédoddal, vagy a barátaiddal, akkor a gyerekeddel miért? Sok szülő azt hiszi, hogy a kiabálás rendben van, csak azért, mert mások is ezt csinálják. Nincs rendben. Semmi mást nem érsz el vele, mint aláásod a gyereked önbecsülését és a szülő-gyerek köteléket.

Ahelyett, hogy kiabálnál, mondd egyszerűen azt, hogy hagyja abba

És ismételd meg annyiszor, ahányszor szükséges. Magyarázd el neki, hogy miért nem helyes, ahogy viselkedik. Kutatások szerint, ha kiabálással akarsz belátást kicsikarni a gyerektől, akkor az a legkevésbé sem hatékony és meg fogja ismételni, amiben te kivetnivalót találtál. Hosszú távon a magyarázat sokkal hatékonyabb.

Lélegezz be, lélegezz ki. Ismételd meg

Néha egyetlen pillanat is elég, hogy felrobbanj, de ugyanez igaz visszafelé is. Ha épp felrobbannál, mert megkérted, hogy pakoljon össze, de tíz perccel később még ugyanolyan kupi van, akkor ahelyett, hogy ordibálnál, inkább menj ki a szobájából, csukd be magad után az ajtót és szemed is, és vegyél mély levegőt. Higgadtan gondold végig, hogy mit fogsz mondani neki. A lényeg, hogy hagyj időt magadnak is a kritikus helyzetekben.

Kezeld a rossz viselkedést

A gyerekek néha rosszul viselkednek. De érdekes módon, ha nem viselkedésről van szó, hanem például valaminek a megtanulásáról, akkor nem jut eszünkbe üvöltözni velük, ha az nem sikerül elsőre. Ha azonban bosszantóan viselkedik, akkor a legtöbb szülőnek természetes a kiabálás. Ennek nem kell így lennie. Ahogy nem kiabálsz, vagy büntetsz, hanem bátorítod, amikor biciklizni tanul, ugyanígy a viselkedési problémáknál sem ez a célravezető út. A kiabálás helyett azzal támogathatod, ha elmagyarázod neki, hogy miért nem megfelelő az, ahogyan viselkedik.

Ordibálás helyett légy határozott és halk

Igen, sokkal célravezetőbb a figyelme felkeltésében, ha határozottan, halkan és lágyan beszélsz hozzá. Ha így teszel, akkor amellett, hogyan jobban figyel a szavaidra a gyereked, a dühösség látszatát is elkerülheted. Halkan elég nehéz dühösnek lenni.

Fejtsd meg, hogy mi áll a rossz viselkedés mögött

Ne feledd, hogy egy kisgyerek még nem tudja árnyaltan kifejezni az érzéseit, egész egyszerűen nincsenek még alternatívák a birtokában. Sokszor ez áll egy-egy rossz viselkedés hátterében. Pont az a szülő egyik nagy feladata, hogy megtanítsa arra a gyerekeit, hogyan fejezzék ki az érzéseiket. Ha a fiad épp fellök egy kisfiút a játszón, mert az összerombolta a homokvárát, akkor ahelyett, hogy ráüvöltenél, hogy nem szabad verekedni, magyarázd el neki a helyzetet. “Tudom, hogy most dühös vagy, mert ez a kisfiú összerombolta a játékodat. Rendben van, hogy dühös vagy, de ahelyett, hogy megütöd, mondd neki azt, hogy mérges vagy rá, amiért ezt csinálta.”

Állíts fel szabályokat és tartasd is be azokat

Ha mindenféle fenyegetésekkel próbálkozol, de nem tartod be azokat, akkor az bizony finoman sem hatékony nevelés. Ez egyszerű blöff és a gyerek villámgyorsan át is fogja látni ezt a helyzetet. Te csalódottságodban kiabálni fogsz. Ha azonban világos szabályokat alakítasz ki, és következetes maradsz, és akkor is betartatod azokat, amikor piros hó esik, az lesz hatékony.

Csökkentsd az elvárásaidat

Csak annyit várj el tőle, amit az életkora lehetővé tesz. Semmi meglepő sincs abban, ha egy kisgyerek nem szeret órákig bevásárolni a plázában vagy babakocsiban ülni hosszú órákon át, amíg te vásárolgatsz. Neki ebben nincs sok élvezet, ő futkározni, játszani szeretni, nem vásárolni. Oldd meg másként: rendelj online, vigyázzon valaki a gyerekre, amíg te vásárolsz.

A dicséretre helyezd a hangsúlyt

A gyerekek szeretik a szüleiket és mindennél fontosabb nekik, hogy rájuk figyeljenek. Az ordibálás azért is zsákutca, mert egy kisgyereknél ez is annak a jele, hogy figyelsz rá és pontosan ezért ismételni fogja azt a cselekvést, amiért kiabáltál vele.

Erős köteléket alakíts ki

Ha erős a kötelék köztetek, az benned is fékezi az indulatokat és a gyerek sem fog olyasmit tenni sokszor, amiről tudja, hogy nem helyes. Az erős kötelék abban is segít, hogy megértő legyél még akkor is, amikor épp felmegy benned a pumpa.

Képzeld magad az ő helyébe

Bántó volt, amikor veled ordibáltak? Persze. Akkor miért érezne máshogy a gyereked?

Az önértékelése sérül minden olyan helyzetben, amikor kiabálsz vele. Képzeld el mi lenne, ha a főnököd kiabálna veled. Valószínűleg zavarba jönnél és megbántódnál. Ráadásul képtelen lennél a tartalomra figyelni, mert a forma elvinné a figyelmedet. Pontosan így van ez a gyerekednél is. Megszégyeníted azzal, ha ordibálsz vele, ahelyett, hogy megtanítanád, hogyan kell helyesen viselkedni.

Lépj hátra kettőt

Egyszerűen lépj ki a helyzetből, menj ki a szobából, amikor érzed, hogy megy fel benned a pumpa. Sétálj egyet, akár a lakásban is. Számolj el tízig. Találj ki egy mantrát ezekre a helyzetekre. Találj ki bármi hasznosat, hogy megszabadulj a frusztrációdtól.

Térj át egészségesebb szokásokra

Sok szülő alábecsüli az egészséges élet jelentőségét. Pedig, ha belegondolunk, hogy általában mi okozza a bajokat egy kisgyereknél, akkor arra jutunk, hogy ez a fáradtság és az éhség. A kipihent, jóllakott gyerek, akinek kiszámítható mederben zajlik az élete sokkal kiegyensúlyozottabb a viselkedésében is. A szülőkre is jótékonyan hat egy kiegyensúlyozott életmód, sokkal kevésbé veszíted el a fejed, és kezdesz kiabálni.

Csak észszerrűen

Ha tudod, hogy a gyereked hajlamos arra, hogy amit elér, azt ki is borítsa, ledobja, leverje, játsszon vele és ez téged megőrjít, akkor nem kell megvárnod, amíg a helyzet eszkalálódik: gondolkozz előre és tedd magasabb polcra a törékeny tárgyakat, a rizses dobozt, a gabonapelyhet. Máris elkerülted, hogy rákiabálj.

Lásd be: te sem vagy tökéletes

Egy nehéz nap után, ami valódi erőfeszítést kívánt meg tőled, az a bizonyos utolsó csepp a pohárban után rákiabálsz. Van ilyen, nem vagyunk tökéletesek. Mit tehetsz ilyenkor? Mondd el neki, hogy fáradt voltál, frusztrált, nem akartál kiabálni, hibáztál. Magyarázd el neki az érzéseidet és azt is, hogy min bosszantottad fel magad ennyire.

(via parents.com)