Kisgyerek

Kerti parti gyerekekkel

Tűz és füst a szabad ég alatt! Ráadásként pedig finom falatok, faszénparázson sült hús, zöldség és krumpli - nehéz elképzelni a nyarat enélkül. A közös sütögetés közkedvelt program, melyből minden családtag kiveheti a részét.
2008. Január 26.

A siker titka a gondos előkészítés! Érdemes meghatározott sorrendben végezni a tennivalókat, így nem fordulhat elő, hogy a hús már szénné ég, mire az alufóliába bugyolált krumpli megpuhul. Arra is előre számítani lehet, hogy a tűzfelelősnek nem sok nyugodt perce lesz, hiszen mindvégig a kerti grillsütő vagy a gondosan megrakott tűz mellett kell állnia.

Lista a tennivalókról

1. Előző napon: szerezzük be a nyersanyagokat és kellékeket a gondosan összeállított lista alapján. Van elég faszén, gyufa, gyújtós, száraz fa, nyárs?

2. Előző napon: daraboljuk fel és pácoljuk be a húsokat.

3. Tűzrakás előtt néhány órával: készítsük el a salátát, hogy összeérjenek az ízek.

4. Tűzrakás előtt egy-két órával: készítsük elő a grillsütőt, illetve a tűzrakóhelyet, állítsunk mellé asztalt a nyersanyagoknak.

5. Tűzrakás előtt egy órával: súroljuk le gondosan a burgonyát, a receptben leírtak alapján készítsük elő, csomagoljuk fóliába. A krumplit kezdjük sütni elsőként!

6. A tervezett étkezés előtt másfél órával: tűzrakás!

7. Tűzrakás közben vagy előtte egy-két órával: minél több segéderő bevonásával tisztítsuk meg és daraboljuk nyársra húzható méretűre a zöldségeket, hagymát, fokhagymát.

8. Készítsük el a zöldségek, húsok kenegetéséhez szükséges fűszeres, olajos pácot.

9. Készítsük elő a zöldséges és húsos nyársakat, illetve az egyben süthető halszeleteket, rakosgassuk külön tálcákra, szállítsuk letakarva a grillsütő melletti asztalra.

10. Terítsünk meg, hogy a folyamatosan elkészülő falatok frissen, forrón kerülhessenek tányérra! Készítsünk elő zárható cserép- vagy jénai tálat, amelyben melegen tarthatjuk az ételt.

11. Ne feledkezzünk el a tűzfelelősről se! Legyen váltótársa, hogy ő is leülhessen enni.

Fűszerezés

Mielőtt előre összeállított grillfűszerkeveréket vásárolunk, tanulmányozzuk az összetevők listáját! Szinte valamennyi tartalmaz nátrium-glutamátot, azaz ízfokozó adalékanyagot. Sem gyerekeknek, sem felnőtteknek nem javasoljuk egészségkárosító mellékhatásai miatt! Ízfokozásra ugyanis semmi szükség, az előző nap bepácolt, faszénparázson sült, friss zöldfűszeres olajjal kenegetett húsok és zamatos zöldségek enélkül is fenségesek. A fűszerkeverékek ízvilága túlságosan egyhangú, sokkal nagyobb sikert érhetünk el saját, házi fűszer-összeállításainkkal.

Minden a krumplisütésről

A sárga héjú, úgynevezett lisztes burgonyák, például az Ella fajtájú a legalkalmasabb erre a célra. Ha biztosra akarunk menni, szükség lesz egy kis előfőzésre. A félpuhára főtt krumplit vágjuk félbe, kenjük be fokhagymás, rozmaringos vajjal, majd illesszük össze újra, csomagoljuk alufóliába, és rakosgassuk a faszénparázsba. A gyerekökölnyi újkrumpli előfőzés nélkül is viszonylag gyorsan elkészül. Általában húsz percre vagy fél órára van szükség, míg megpuhul.

Bontsunk ki próbaképpen egy csomagot! Nagyon finom hozzá a túrókrém, mely a zöldséges nyársakhoz is remekül illik. Így készül: negyed kiló tehéntúrót és tíz deka juhtúrót összekeverünk két deci natúr joghurttal, három szál vékony karikákra vágott újhagymával és apróra vágott petrezselyemmel.

Nyári káposztasaláta

Hozzávalók öt személyre (ha már jól tud rágni, a kisgyereknek is adható):

50 deka zsenge fejeskáposzta, két darab savanykás alma, egy citrom leve, két közepes nagyságú sárgarépa, 3 deci joghurt, egy kávéskanál méz, egy evőkanál mustár

A megmosott káposztát vágjuk vékony csíkokra. Szeleteljünk kis hasábokra két nagyobb, savanykás nyári almát, és locsoljuk meg citromlével. Reszeljük le a megmosott, meghámozott sárgarépát. Keverjünk össze három deci joghurtot két evőkanál citromlével, egy kávéskanálnyi mézzel, egy evőkanál mustárral. Ezzel öntsük nyakon az alaposan összekevert hozzávalókat.

Csirkenyárs

Hozzávalók két felnőttre és két gyerekre:

40 deka csirkemellfilé, fél deci étolaj, jódozott só, curry, két gerezd fokhagyma, egy evőkanál citromlé.

Szeleteljük két centi széles, fél centi vastag, nyolc-tíz centi hosszú csíkokra a csirkemellfilét. Teáscsészében keverjünk össze alaposan fél deci olajat két kávéskanál sóval, egy kávéskanál curryvel, két gerezd péppé zúzott fokhagymával és egy evőkanál citromlével. Öntsük a húsra, forgassuk meg benne, majd tegyük legalább hat órára hűtőszekrénybe. Sütés előtt kihegyezett hurkapálcára húzzuk a szeleteket, a maradék páclét készítsük oda a tűz mellé, hogy sütés közben is kenegetni lehessen a nyársakat.

Cimbalomverők

Hozzávalók öt főre:

50 deka darált marhafelsál, egy teáskanál őrölt római kömény, egy-két magocska mozsárban porrá tört kardamomi mag, fél kávéskanálnyi őrölt fehér bors, két gerezd péppé zúzott fokhagyma, másfél kávéskanál só, tíz darab hurkapáca sasliknyárs

Egyéves kortól adható.

Keverjük össze a darált marhahúst a fűszerekkel. Formáljunk két tenyerünkkel hosszúkás kolbászkákat a masszából, majd óvatosan szúrjunk át rajta egy hurkapálca saslik nyársat. Sütés közben óvatosan forgassuk, a gombóc már nem esik szét, ha kissé átsült. A cimbalomverőkhöz jól illik a mentás paradicsomsaláta.

Mentás paradicsomsaláta (egyéves kortól adható)

Hozzávalók öt főre:

70 deka paradicsom, két evőkanál olívaolaj, egy kis fej lilahagyma, egy teáskanál citromlé, őrölt fekete bors, egy csokor friss mentalevél

Mártsuk az érett, húsos paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe, és húzzuk le a héjukat. Vágjuk egészen kicsi darabkákra. Öntsünk rá olívaolajat, keverjünk bele apróra vágott lilahagymát, egy teáskanál citromlét, késhegynyi borsot és egy csokor friss, apróra vágott borsmentalevelet. Tálalás előtt tegyük egy órára hűtőszekrénybe.

Tőkehalfilé pillanatok alatt (10 hónapos kortól)

40 deka tőkehalfilé, jódozott só, friss kakukkfű és rozmaring, egy evőkanál olívaolaj, egy teáskanál citromlé

A tőkehalszeleteket sózzuk meg egy picit, majd kenjük be az előre elkészített fűszeres olajjal. Az olaj így készül: turmixoljunk össze friss kakukkfű- és rozmaringlevélkéket egy kevés olívaolajjal és pár csepp citromlével. A hal valóban pillanatok alatt átsül, omlósra puhul, ezért nem szabad elszalasztani a kedvező pillanatot a szeletek megfordítására és leemelésére, mert könnyen szétesnek és kárba vesznek. Aki biztosra szeretne menni, készítsen ágyat a halnak alufóliából, amit néhány helyen villával megszurkál, és ezen fektesse a szeleteket a parázs fölé.

Hozzávalók öt személyre:

Egy közepes nagyságú padlizsán, egy közepes cukkini, 10 darab kontélparadicsom, öt szál újhagyma, két darab lilahagyma, 10 darab sampinyongomba, egy nagyobb piroshúsú és egy nagyobb sárgahúsú paprika

Fűszeres pác: fél deci olívaolaj, egy evőkanál citromlé, egy teáskanál balzsamecet, egy kávéskanál mustár, fél kávéskanál méz, apróra vágott petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, tíz darab hurkapálca sasliknyárs

Egyéves kortól adható.

Készítsük elő a felsorolt zöldségeket! Előbb mossuk meg valamennyit, majd vágjuk kétszer két centis kockákra illetve daraboljuk fel. A koktélparadicsomot nem kell darabolni, a lilahagymát vágjuk négyfelé, és bontsuk rétegeire. A cukkiniből nem csak kockákat, hanem sajtszeletelő szerszámmal hosszú, vékony csíkokat is vághatunk, nagyon mutatós, ha így, összehajtogatva húzzuk nyársra. Az újhagymát darabolás nélkül is a grillezőrácsra fektethetjük, de felapríthatjuk kisujjnyi részekre is.

Ezután kezdődhet a nyárskészítés, ebben a gyerekek is szívesen részt vesznek. Minél színesebb, annál jobb! Közben készítsük el a fűszeres pácot: öntsük a hozzávalókat egy bébiételes üvegbe, majd rázzuk össze alaposan. Ha a társaság kedveli a fokhagymát, ebbe is kerülhet egy kevés. Sütés közben tollal vagy ecsettel kenegessük a nyársakat.

Joghurtos feketeribiszke-fagyi (kétéves kortól)

Hozzávalók két felnőttre és két gyerekre:

4 deci natúr joghurt, 20 deka feketeribiszke, három evőkanál méz, három deci felvert tejszínhab, vegyes nyers gyümölcsök, például szeder, sárgadinnye

Turmixoljuk össze a natúr joghurtot 15 deka feketeribiszkével és három evőkanál mézzel. Ezután keverjük bele a maradék ribiszkét egészben, valamint három deci felvert tejszínhabot. A masszát simítsuk műanyag tálba vagy dobozba, és tegyük egy éjszakára a mélyhűtőbe. Forró vízbe mártott kanállal adagolhatjuk a friss gyümölcsökből összeállított keverékre.

Ezek is érdekelhetnek:

Egyenesen a grillről

Grillezz a családnak!

Szülőavató kerti parti

Bandázás avagy babák vendégségben

Forrás: Kismama magazin