Kisgyerek

Jó ötlet a sószoba?

Előfordul, hogy a gyerek sokat köhög, miután kijött a sószobából. Lehet, hogy ez mégse jó neki?
2012. Április 24.

A sós levegő oldja a légutakban rekedt váladékot. A felszakadt, cseppfolyóssá vált váladékot köhögéssel távolítja el a szervezet – ez egyáltalán nem baj. A sóterápia egyik célja éppen a légutak tisztítása, az allergének, a por, a pangó váladék eltávolítása.

Ezzel megelőzhető a felülfertőzés, a váladék továbbterjedése és a gyulladás áthúzódása a melléküregekre. Különösen jó módszer kisgyerekeknél, akik még egyáltalán nem, vagy nem helyes technikával fújnak orrot. Nekik a sós orrmosást is nehezebb megtanítani, ezt sós vizes orrspray-vel helyettesítheted. A készen kapható sós vizes orrspray mellett Salvus vízzel is feltölthetsz egy kiürült szórófejes üveget.

A téli fertőzéses, kruppos időszakban és a nyári pollenáramlás idején a sószobás terápia mellett otthon hideg sós inhalálást végezhetsz a gyerkőccel. Így az alsó légutakba is bejut a sós pára. Önts az erre alkalmas inhalátorba Salvus vizet, és nézegess képeskönyvet, vagy játssz vele valamilyen üldögélős játékot az inhalálás fél órája alatt. Ha gyakran van eldugulva az orra, éjszaka köhög, volt már kruppos rohama, megelőzésként ez akár mindennapos szertartásotokká válhat.

További cikkeink köhögés témában:

  • Sokféle köhögés – sokféle gyógymód
  • Köhögés: asztma vagy krupp?
  • Gyermekkori asztma: odafigyelés betegségtudat nélkül
  • Az asztmáról, röviden